close
  • zaterdag 27 november
Algemeen

Wat het leven kan verrijken, is niet altijd ver weg 

Wat het leven kan verrijken, is niet altijd ver weg 

Ingrid avatar - Geniet van het leven

‘Moet je doen joh, naar Bali. Het is een verrijking van je leven’.  Begrijpelijk dat een vakantie naar Bali leuk is, maar om nou te spreken over het ‘verrijken van je leven’ als je daar bent geweest? Moeten we het nou echt altijd zo ver zoeken? 

Even een klein onderzoekje, laten we het woord eens uit elkaar trekken. Ver-rijk-king. Bali is best ver, je moet er wel een beetje rijk voor zijn (rijk is een subjectief begrip) en king kan er dan ook nog wel bij, heeft vooral met dat ego te maken (wie meent: I am the king, die maakt zich flink groot, snap je?) Laten we het tegenovergestelde eens bekijken: ver tegenover dichtbij- rijk tegenover ‘Jan Modaal’-king tegenover jezelf zijn. Dan komen we op heel andere gedachten. 

Ver

We zoeken het vaak ver weg, maar dan zien we heel veel wat er voor onze voeten ligt over het hoofd. De mooiste zaken hoeven we namelijk niet ver weg te zoeken. Neem nou die prachtige hortensia in je tuin of die aardige buurvrouw uit de straat.

Heel dichtbij. Die juffrouw in de supermarkt die altijd zo aardig is, al je kinderen aan de keukentafel of je kleinkinderen op zondagmiddag. Ook dichtbij. Dat is niet tuttig, niet truttig, maar gewoon hartstikke leuk en ligt voor het grijpen. Die dagelijkse gewone dingen die een glimlach om je mond toveren. Dat dus. 

Rijk

Jan Modaal? Mee eens, veel geld kan best lekker zijn. Het geeft vrijheid en ga zo maar door. Maar als dat er niet is, ben je dan per definitie ongelukkig? Natuurlijk niet. Met minder kun je even blij zijn, als je maar in de gaten hebt waar jij blij van wórdt. Zie de uiteenzetting bij het woord ‘dichtbij’. Vaak niet in geld uit te drukken.

King

En dan nog het ‘king’- deel van het woord verrijking. Wie zichzelf niet is, speelt constant een rol en dat kost bakken energie. Altijd maar de heerser uithangen met een kroontje op je hoofd, ik geef het je te doen. Vaak zijn het mensen die enorm veel moeite hebben, zichzelf kwetsbaar op te stellen. Dat durven ze niet. Maar kom op, niet alles in het leven gaat iedereen makkelijk af, veel mensen zijn een stuk minder succesvol dan Facebook doet vermoeden en iedereen schiet wel eens uit z’n slof of maakt een misstap. Nou en? 

De mens bestaat uit tegenpolen

Je bent mens (nee, niet ‘maar’ mens) en de menselijke soort bestaat uit tegenpolen. Je bent de vriendelijkheid zelve, maar ook wel eens boos (of je dat uit, is weer ander verhaal), je bent goed in je werk, maar hebt ook wel eens je dag niet. Je houdt van je kinderen, maar je kunt ze af toe wel achter het behang plakken. 

Kortom; licht kan niet zonder donker en kwaad niet zonder goed. Geluk niet zonder verdriet en vrienden niet zonder vijanden. Cliché, maar een cliché is vaak zo’n waarheid als een koe. Pas als je ‘ver’-der kijkt dan je neus lang is, je ‘rijk’ voelt met wat jou in je leven omringt en je bewust bent van waar je in het leven staat, niet onderdanig maar als een ‘king’ over jouw eigen kwaliteiten en emoties kunt beschikken, dan zou dat best eens in de buurt van een verrijking kunnen komen. 

Bijzondere ervaring

Een verrijking van het leven zit ‘m misschien wel meer in dat prachtige boek dat je las op je twaalfde en waar je zoveel van leerde, je zoon die zo blij was met zijn nieuwe fiets, en toen je die honderdjarige boom tegenkwam tijdens die wandeling in de natuur waar je je zo over verwonderde. Waarom? Omdat het iets met je deed. Ergens van binnen. Het gaf een bijzondere ervaring die je je leven lang bij blijft. 

Geen vakantiefoto’s brengen een verrijking, maar die zon die je tijdens je vakantie achter de heuvel zag verdwijnen. Dus: straks even naar buiten en diezelfde zon vanaf je eigen tuin, balkon of dorpspleintje bekijken. En je verwonderen dat deze vanavond recht voor je snufferd ondergaat, zonder dat je daarvoor naar Bali moet. 

Misschien mooi om een inspirerend lijstje te maken van wat jou nu echt iets doet. Iets waarvan jij denkt: dat is nou echt een verrijking van mijn leven…

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook