Podcasts

De beste podcasts

De podcast wordt steeds populairder! Best logisch eigenlijk, want het is niet alleen vermakelijk, interessant, leerzaam en goed voor je brein, maar meestal ook nog eens gratis! Als je eenmaal aan een podcast begint ben je zomaar verslingerd aan deze fijne vorm van entertainment. Zet je koptelefoon op of doe je oortjes in en leun lekker achterover voor een spannend verhaal, een interessant interview, het laatste nieuws of een boekreview, wanneer en waar het jou uitkomt. Weet je niet wat je moet luisteren? De redactie van 50plus zet beste podcasts graag voor je op een rijtje.

Wat is een podcast

De podcast wordt ook wel eens het nieuwe medium van deze moderne tijd genoemd.  Maar je zou het ook heel goed het hoorspel 2.0 kunnen noemen. Wie zich de hoorspelen van voor het televisie tijdperk nog kan herinneren weet hoe populair deze waren bij het luisterende publiek. Voor een podcast hoef je echter niet aan de radio gekluisterd te zitten. Het is een soort radio-uitzending on demand, waarbij je uit alle mogelijke onderwerpen iets kunt kiezen en het kunt beluisteren wanneer het jou het beste uitkomt. Of dat nou in de auto is, terwijl je staat te stofzuigen of lekker in bed ligt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding. Podcast is dus het digitaal luisteren naar een audio programma met interviews of gesprekken, over het nieuws, sport, technologie of wetenschap, true crime, ondernemen, boeken en wat je nog meer kunt bedenken! Vergeet Netflix, vergeet het journaal, vergeet dat boek op je nachtkastje; de podcast heeft het allemaal.

Podcast tips

Een medium dat over werkelijk elk denkbaar onderwerp wel een programma heeft is natuurlijk erg omvangrijk. Dat is aan de ene kant heel fijn want zo heb je altijd wel iets te kiezen, maar het maakt het kiezen vaak juist ook lastiger. Om je daar een beetje bij te helpen maakt de redactie van 50plus elke maand een korte lijst van de beste podcasts in een bepaald thema. Denk aan de beste wetenschap podcasts, de beste true crime podcasts, de grappigste podcasts. En er komen steeds meer lijstjes bij!

Podcast luisteren
Een groot voordeel van de podcast is dat je helemaal zelf kunt bepalen waar en wanneer jij wilt luisteren. Dat is in de meeste gevallen ook nog eens gratis en het enige wat je nodig hebt is wifi of een internetverbinding. Er zijn verschillende manieren waarop je een podcast kunt afluisteren. Als je een iPhone hebt staat er standaard een podcast app op je telefoon die je heel gemakkelijk kunt vinden door in je zoekscherm ‘podcast’ in te vullen. Heb je een Android dan moet je eerst even een podcast app downloaden in de Google Play Store. De meest gebruikte apps om podcasts te luisteren zijn Spotify, Podcast Addict, Overcast, en Pocket Cast.
Je kunt een podcast ook via je laptop of pc beluisteren. Check dan eerst of de podcast die jij wilt luisteren een eigen website heeft waar je dit kunt doen, of zoek ‘m op via bijvoorbeeld Spotify. Je kunt vervolgens zoeken op podcast en door de catalogus bladeren. Verder is het enige wat je nodig hebt een koptelefoon of oortjes, of een goede geluidsinstallatie.

De voordelen van een podcast

We hebben al genoemd dat je een podcast altijd en overal kunt luisteren, wanneer het jou uitkomt én dat het meestal ook nog gratis is. Maar de podcast heeft nog een aantal hele fijne voordelen. Zo is wetenschappelijk bewezen dat het ontzettend goed is voor je brein om naar een podcast te luisteren. Het lerend vermogen van je brein krijgt namelijk tijdens het luisteren naar een podcast een enorme boost, waardoor je stof makkelijker eigen maakt en kunt onthouden. Dat is nog eens goede hersengymnastiek! Vooral omdat er ook nog eens tal van interessante en leerzame podcasts te vinden zijn waar je veel van kunt leren.

Maar je wordt niet alleen slimmer van het luisteren naar podcasts, je wordt ook socialer en vergroot je empathisch vermogen. Dat klinkt misschien wat gek, want wanneer je met je koptelefoon op in je eigen wereldje zit ben je toch niet zo sociaal bezig. Maar wanneer je een podcast luistert, met name als het een verhalende podcast is, is je brein heel actief bezig; je hersenen moeten alle informatie verwerken die via je oren binnenkomt, en vertaalt dit naar een soort film die in je hoofd afspeelt. Je creëert daarbij zelf het uiterlijk van je personages, bedenkt hoe de omgeving eruit ziet. Dat gaat allemaal in een split second  en onbewust. Maar het is erg goed voor je brein. En leef je helemaal mee met de personages, dan helpt dat om je empathisch vermogen in het echte leven ook vergroten. Bovendien maak je tijdens het luisteren naar zo’n spannend of waargebeurd verhaal een stofje aan dat ook wel het knuffelhormoon (oxytocine) genoemd wordt, wat ervoor zorgt dat we meer compassie hebben voor anderen. Extra tip; je hoeft een podcast natuurlijk niet alleen te luisteren met je koptelefoon op. Je kunt er ook lekker samen voor op de bank gaan zitten. Dan wordt het ook nog eens een sociale bezigheid.

Podcast misdaad

De misdaad podcast of true crime podcast is verre weg een van de populairste podcast categorieën. Dat komt onder andere doordat die spannende verhalen ons een adrenaline rush geven. Als we zo’n stoot adrenaline krijgen terwijl we helemaal niet in gevaar zijn, maar lekker de was staan op te vouwen, vinden we dat eigenlijk wel een prettig gevoel, blijkt uit onderzoek. Daarnaast zijn veel misdaad of true crime podcast zo opgebouwd dat je het gevoel hebt steeds een nieuw puzzelstukje te kunnen leggen. Dat werkt niet alleen verslavend, waardoor je steeds opnieuw een aflevering wilt luisteren, maar ook heel bevredigend. Vooral wanneer je uiteindelijk weet hoe het zit. Veel mensen vinden het bovendien ook heel interessant om zich te verdiepen in de psyche van een crimineel of moordenaar. Want we kunnen ons niet voorstellen hoe iemand tot gruwelijke daden komt en willen dat verklaren.

Spannende podcast

Het aanbod spannende podcasts, true crime podcast en misdaad podcasts is dan ook vrij groot. Vooral als je ook podcasts in het Engels kunt luisteren heb je een enorme hoeveelheid podcasts waar je uit kunt kiezen.  De redactie van 50plus helpt je graag om de krenten uit de pap te halen, als het gaat om de beste podcasts.

Gratis podcast

Vrijwel alle podcasts zijn gratis te beluisteren via een app op je telefoon of online. Wel worden podcasts vaak gesponsord en zijn er tussendoor, vooraf of achteraf soms reclames te horen. Al is dit ook niet in alle podcasts het geval. Wanneer je geen abonnement hebt op een streamingsservices zoals Spotify krijg je ook te maken met reclame. Ook vragen sommige podcastmakers soms om een donatie. Hiervoor krijg je als luisteraar dan vaak extra’s zoals speciale bonusafleveringen. Maar je kunt je ook op bepaalde podcasts abonneren zodat je alle afleveringen kunt beluisteren.

Beste podcast

Wat de beste podcasts zijn blijft natuurlijk altijd een beetje subjectief, maar de redactie van 50plus is altijd op zoek naar podcasts die, met name mensen van boven de vijftig, aanspreken. Daarbij proberen we elke maand een nieuw thema als focus te nemen. Van de beste feel-good podcasts tot de beste wetenschap podcasts. Uiteraard is er zowel aandacht voor de leukste podcasts voor vrouwen als voor de beste podcasts voor mannen.

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top