Valencia en Lissabon: de beste combinatie van stad en strand

Zuid-Europese steden hebben het voordeel dat ze in verschillende jaargetijden heerlijke weersomstandigheden kennen. Ze zijn dan ook het bezoeken waard. Neem nou Valencia; De sinaasappelstad van Spanje heeft veel te bieden. Van sportief fietsen door de stad tot relaxed slenteren over het strand, alles is er mogelijk. Meer in voor Portugese sferen en ook naar het stand? Dan is Lissabon een aanrader.

Valencia kent een rijke geschiedenis en is bovendien een echte fietsstad. Dat moet ons als Nederlanders aanspreken. De stad heeft goeie fietspaden en er zijn voldoende fietsverhuurbedrijven. Het voordeel: je ziet veel meer dan wanneer je in een auto zit of een bus.

Eigenlijk voel je een omgeving beter als je fietst of wandelt. Het is dan ook een echte aanrader voor wie een trip naar Valencia wel ziet zitten. Het is zelfs mogelijk om met een groep en gids een fietstocht te maken. Dat betekent dat je ook nog eens leuke mensen kunt ontmoeten en gezamenlijk gedurende de dag allerlei bezienswaardigheden van de stad treft, zoals de Barrio del Carmen de Turia.

Paella en de pan

Zo’n drie uur durende fietstocht maakt natuurlijk ook hongerig. Dan kun je eenvoudigweg de Paella niet overslaan. Dit gerecht vindt immers zijn oorsprong in Valencia. Je treft het op vrijwel iedere menukaart in alle mogelijke restaurantjes en andere eetgelegenheden. De naam is te danken aan het woord paella wat pan betekent. Gemaakt van dikke rijstkorrels aangevuld met plaatselijke lekkernijen zoals vis of kip. Drink er ook een Sangría bij, rode of witte wijn met vruchten. Kan best, je bent immers op de fiets of wandelend.

Voeten in Middellandse Zee

Mocht je na al het bewegen even bij willen komen, stap dan af en bezoek één van de mooie stranden in de stad. Met je voeten in de Middellandse Zee kom je helemaal weer tot rust. Tegen de haven van Valencia ligt Las Arenas. Een strand met prachtige voorzieningen zoals kleedhokjes en toiletten. Maar er zijn meer mogelijkheden voor wie naar het strand wil. Er zijn Malvarrosa, Playa el Saler en De la Devesa om er maar een paar te noemen.

Wie het nog sportiever wil aanpakken, kiest voor de marathon die jaarlijks in Valencia wordt gehouden. Een vlak parcours en ideale weersomstandigheden in november. Niet zo’n loper? Reis mee als supporter of boek juist in dat weekend je citytrip. Want het heeft heel wat moois om het lijf, zo’n marathon. Geniet mee en moedig de lopers aan.

Benedenstad van Lissabon

Wie liever naar Portugal afreist, mag de hoofdstad Lissabon niet overslaan. Tijdens een citytrip naar Lissabon tref je in de zogenoemde benedenstad, het centrum, het plein Rossio. Eeuwenoud en versierd met onder meer de Dominicanenkerk die zich aan het plein bevindt.

En ook voor Portugal geldt dat het klimaat zo lekker is dat je er vele maanden van het jaar het terras op kan. Geniet dan ook van de prachtige natuur, de stranden, de dorpjes en de stad Lissabon. Zowel de verschillende wijken als het centrum hebben veel te bieden.

Zo kun je vanuit het centrum met een heuse lift in neogotische stijl naar de wijk Bairro Alto, waar je heerlijk kunt eten. Er zijn enorm veel leuke restaurants te vinden. Begeef je ook eens over de Ponte 25 de Abril en de nieuwe brug over de rivier de Taag, de Vasco da Gama-brug.

Wist je trouwens dat je vanuit Lissabon in ca 40 minuten per trein bij de stranden van Cascais bent?

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top