close
  • zaterdag 27 november
Pensioen

Slim sparen, hoe doe je dat?

Slim sparen, hoe doe je dat?

Robin Fransman is econoom en vertelt dat we als Nederlanders wel een volkje van sparen zijn, maar zolang we dat doen via pensioenfonds, hypotheek en studie aflossen, zijn we niet slim bezig.  

Het zou beter zijn als we via een spaarrekening sparen. Levert weliswaar niet veel rente op, maar je kunt wel over je geld beschikken. Dat is bij een pensioenfonds of hypotheek aflossen niet zo. Je kunt er helemaal niet meer over beslissen en dat is volgens de econoom niet slim. 

Lastig van spaarrekening af te blijven

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kan zich hier helemaal niet in vinden. Die ziet sparen via de hypothecaire lening of het pensioen als pure noodzaak. Het komt er op neer dat volgens het instituut mensen het best lastig vinden om van een spaarrekening af te blijven. Dan kun je maar beter investeren in een pensioenfonds of hypotheek. 

Tien procent van je inkomen

Spaaradvies van het Nibud: maandelijks tien procent van je inkomen opzij zetten. Dat zou voldoende moeten zijn om de wasmachine te vervangen of reparaties aan je auto te laten doen. Dat niet iedereen dat zomaar kan, is een feit. Dan zou je goed moeten kijken of je recht hebt op toeslagen of juist kunt bezuinigen. 

‘Meer sparen leidt tot meer schuld’

Wie dan toch kiest voor slim sparen volgens de visie van econoom Robin Fransman zou zijn boek kunnen lezen: Sparen is geen deugd. Met als ondertitel: Meer sparen leidt tot meer schuld. 156 pagina’s voor nog geen tientje.  

Bron: metronieuws

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook