Inductie of gas, welke techniek van koken kies jij?

Vroeger kookte bijna iedereen op gas. Sinds de jaren tachtig kan je ook kiezen voor inductie, koken op elektriciteit. Bij vijftigplussers is nog altijd het koken op gas het populairst, terwijl inductie een heleboel voordelen biedt.

Gasverbruik zal met de jaren afnemen en plaats maken voor zonnepanelen. Wat moet je eigenlijk weten als je een nieuwe kookplaat kiest? Wij vroegen het Anthonie Wijnen, eigenaar van Beste Keukendeal en al meer dan vijfentwintig jaar actief in de keukenbranche.

Op gas koken

“Factoren zoals kosten, gemak, hygiëne en veiligheid spelen een rol als je gaat kiezen tussen koken op gas of inductie. Heb je al een gasaansluiting dan zijn de aanschafkosten bij koken op gas lager. Alle pannen werken namelijk op gas. Nu is het wel zo dat je met koken op gas energie verspilt, omdat er warmte naast de pan verdwijnt. Het duurt dus langer om een liter water te koken op gas dan op een inductieplaat. Een nadeel is dat gaskookplaten lastiger schoon te houden zijn. Dit komt door de roosters en het feit dat een gasfornuis langer heet blijft. Koken op gas is in eerste instantie een eenvoudige en goedkope keuze, op de lange termijn is het minder zuinig,” vertelt Wijnen.

Op inductie koken

“Inductie kookplaten werken op magnetisme. Groot voordeel is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan. De aankooksnelheid is dus hoger. Ander voordeel is dat zodra je de pan van de kookplaat afgehaald hebt de plaat redelijk is afgekoeld. Schoonmaken is hierdoor makkelijk. Bovendien is de plaat ook vlak. Een nadeel van inductie is dat je speciale pannen nodig hebt. Alhoewel bijna alle pannen tegenwoordig geschikt zijn voor inductie. Dit kun je controleren door een magneetje. Blijft het magneetje plakken dan is de pan geschikt. Verder heb je een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig. Op inductie koken is een veilige, efficiënte en hygiënische manier van koken. En op de lange termijn ook de meest voordelige.”

Conclusie

Wijnen ziet duidelijk een verschuiving van koken op gas naar inductie. “Dit komt doordat mensen steeds vaker zonnepanelen hebben. Dan wil je graag gebruik maken van elektrische apparatuur. Bovendien is het gebruiksgemak van inductie hetzelfde als bij gas en is de aanschafprijs een stuk lager dan vroeger, zo rond de vijf à zeshonderd euro. Ik hoor nooit negatieve verhalen van mensen die overstappen van gas naar inductie, maar klanten die gewend zijn om op gas te koken en niets liever willen dan dat, adviseer ik om dat gewoon te blijven doen!”

Actie

In maart heeft Beste Keukendeal voor Friesland een leuke actie. Bij aanschaf van een keuken of een keukenrenovatie krijgt u naast de scherpe prijs €100,00 aan shoptegoed bij Blokker in Kollum. Nieuwsgierig geworden en meer weten? Kijk dan snel op bestekeukendeal.

Dit artikel is geschreven door de redactie in samenwerking met Beste Keukendeal.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top