Het kan, een stroeve vlonder maken!

Altijd al een vlonder in de tuin willen hebben, maar durft je het niet aan omdat je bang bent dat deze heel glad wordt? Dit is nergens voor nodig, vlonders zijn namelijk makkelijk stroef te houden. Dit kost ook geen bergen onderhoud, een paar minuten van je tijd om de zoveel weken is vaak al voldoende. Ook door bijvoorbeeld voor het super stroeve Resysta te kiezen maak je het al veel makkelijker voor jezelf. Hieronder vind je al onze tips voor een stroef terras, van onderhoud tot materiaalsoort, zodat u precies weet wat u voor uw volgende (of bestaande) vlonder moet kiezen.

Onderhoud

Voornamelijk door je vlonder goed te onderhouden zorg je ervoor dat deze niet glad wordt. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen water of vuil op je terras blijft liggen. Vocht en vuil zijn namelijk de ideale voedingsbodem voor algen en algengroei is de voornaamste reden dan een vlonder glad wordt. Door je vlonder met enige regelmaat schoon te vegen met een harde bezem vermijd je dat je vlonder glad wordt. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de ligging van je terras. Een vlonder in de zon zal minder last hebben van algen dan een vlonder in de schaduw. Daarnaast wil je het in de herfst misschien wat vaker doen om de aanhechting van al die gevallen bladeren te voorkomen.

Daarnaast kun je het beste glad geschaafde vlonderplanken kopen als je een stroef terras wil houden. In groeven blijft namelijk makkelijk water en vuil staan en daar krijg je weer algen van. Daarnaast zijn planken met een glad oppervlakte makkelijker schoon te vegen. Het helpt ook om je hardhouten terras jaarlijks met hardhoutolie te behandelen. Dit zorgt ervoor dat vuil en water makkelijker wegspoelt en niet in het hout trekt.

Resysta

Voor een echt stroef terras gebruik je Resysta. Dit prachtige biobased product is volledig gemaakt van natuurlijke producten en bestaat voor 60% uit rijstvlies, 22% uit zout en voor 18% uit minerale oliën. Hierdoor ontstaat een sterke plank met alle voordelen van hout, maar zonder de nadelen. Zo lijkt Resysta veel op hout, maar barst, splintert en rot het niet. Daarnaast heeft het geen noesten en werkt het bijna niet. Ook heeft Resysta een lange levensduur. Dit product is zeer milieuvriendelijk, omdat het 100 % recyclebaar is.

Resysta is zeer geliefd voor vlonders bij het water, in de horeca en bij seniorenwoningen, voornamelijk omdat deze planken eigenlijk helemaal niet glad worden. Deze biobased planken nemen geen vocht op en er groeien geen algen op. Dit zorgt ervoor dat deze planken zeer stroef blijven. Ze hebben niet voor niets de hoogste anti-slip klassering: Klasse C.

Overig composiet

Ook massieve composiet terrasplanken zijn een goed idee als je een terras wil leggen dat niet snel glad wordt. Deze planken van massief composiet zijn vaak gemaakt van een combinatie van hout en kunststof. Hierdoor nemen deze planken veel minder vocht en vuil op en blijven ze stroever. Vooral composiet van topmerken als Megawood en Easydeck blijft zeer stroef. Denk er wel aan dat ook deze planken af en toe schoongeveegd dienen te worden.

Hardhout

Er gaat natuurlijk niets boven een echt natuurproduct als hout. Een houten vlonder hoeft niet glad te worden, als u voor het juiste materiaal kiest en uw terras regelmatig onderhoud. Als het voor u belangrijk is dat uw vlonder stroef blijft dan raden wij aan om voor kwalitatief hardhout met duurzaamheidsklasse 1 te gaan. Deze planken nemen weinig vuil en vocht op en worden daardoor minder snel glad. Daarnaast zijn glad geschaafde terrasplanken de trend op dit moment en dat komt goed uit, want deze blijven ook stroever en zijn makkelijker schoon te vegen.

Meer tips voor een stroef terras? In dit filmpje leggen we uit wat je precies kunt doen om je terras zo stroef mogelijk te houden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top