Zo ga je nooit de mist in met de verkeerde emoji

Ze zijn niet meer weg te denken uit de huidige communicatie: de emoji. Onze berichtjes staan tegenwoordig vol met kleine plaatjes, bedoeld om digitale tekst te verduidelijken of zelfs te vervangen. Een hartje aan je geliefde, een kopje koffie aan je collega ten teken dat het tijd is voor pauze, een duim omhoog voor een goed voorstel en een beertje aan wie wel een knuffel kan gebruiken. Dat een emoji ook voor de nodige verwarring kan zorgen, lees je in dit artikel.

Emoji komen oorspronkelijk uit Japan. Daar bestonden in 1999 al pictogrammen die je in tekstberichten kon plaatsen. Emoji zijn overgewaaid naar het Westen toen bedrijven als Apple en Google ook populair wilden worden in Japan. Ze zagen dat daar veel emoji gebruikt werden en besloten ze ook op te nemen in hun diensten. De Japanse emoji waren echter niet leesbaar voor Westerse besturingssystemen, dus moesten de bedrijven hun eigen set maken. Zo komt het dat emoji er, ook nu nog, niet in alle systemen hetzelfde uitzien of überhaupt zichtbaar zijn.

Emoji worden soms gebruikt om een berichtje op te leuken of om minder woorden te hoeven typen, maar vaak hebben ze ook een duidelijke functie. Zo kan het knipogende gezichtje een fikse ruzie voorkomen omdat het laat zien je een grapje maakt. Er komen ieder jaar nieuwe symbolen bij en er is zelfs een wereldemojidag: 17 juli. Die dag is niet toevallig gekozen. Het is namelijk de datum die op de kalender-emoji op Iphones staat.

De vijf meest gebruikte emoji zijn:

  • Het gezichtje dat zo hard moet lachen dat het er tranen van in de ogen heeft. Deze emoji is een beetje tricky, omdat veel mensen hem gebruiken als een huilend gezichtje. En omdat je niet weet welke betekenis de ontvanger er aan geeft, is het dus een beetje oppassen geblazen.
  • Het blozende gezichtje dat staat voor blijdschap en positieve gevoelens.
  • Het hartje, dat zowel romantisch als vriendschappelijk wordt gebruikt.
  • Het duimpje omhoog, vergelijkbaar met een like. Het geeft aan dat je iets leuk vindt of het ergens mee eens bent.
  • Het gezichtje met de hartvormige ogen, dat vooral gebruikt wordt om liefde of waardering uit te spreken.

De voorloper van de emoji is de emoticon. Die bestaat uit verschillende leestekens die samen een symbool vormen. Zo is dit 😉 een knipoog en dit :-X betekent “ik mag niets zeggen”. Maar de grafische versie is natuurlijk een stuk duidelijker. Althans, dat lijkt zo. Toch zijn er genoeg symbolen die voor de nodige verwarring en hilariteit zorgen. Want het ingewikkelde aan emoji is dat niet iedereen ze op dezelfde manier gebruikt. Seniorweb publiceerde een kleine cursus emoji en we delen graag een paar weetjes met je. Zodat je nooit meer de mist in gaat, bijvoorbeeld met een aubergine of een perzik.

De eerste tip is om in een zakelijke context terughoudend te zijn met emoji. Niet alleen omdat het onprofessioneel over kan komen, maar ook omdat een misser dan des te gênanter is.

De diepere betekenis van de drol

Wij denken bij het plaatje van ‘poop’ aan een drol. Grappig, maar dat is het dan ook. In Japan staat de emoji-drol echter symbool voor geluk. Dit komt voort uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor geluk. Ontwerpers hebben de drol een lachend gezichtje gegeven, om ook voor niet-Japanners duidelijk te maken dat de drol positief bedoeld is.

Traantje of snot?

Het poppetje met het blauwe druppeltje op het gezicht gebruik ik altijd als ik ergens verdrietig over ben. Maar het is eigenlijk geen traantje, maar een belletje snot. In de Japanse tekenkunst duidt de snottebel op slaap.

De nonchalance van gelakte nagels

Laat je iemand weten dat je lekker aan het tutten bent door het handje met nagellakkwastje te sturen? Dan kan het zijn dat je eigenlijk zegt “nou en?”. Het nagels lakken heeft de bijbetekenis gekregen dat het je niets kan schelen.

Een seksuele ondertoon

Een aubergine wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijk geslachtsdeel. Denk er dus een beetje om aan wie je er één stuurt. De perzik staat voor billen of voor het vrouwelijk geslachtsdeel.

Queen Bey

Krijg je van je (klein)kind vaak een honingbij-emoji? Dan is de kans groot dat hij of zij fan is van de populaire zangeres Beyoncé. Haar koosnaampje is ‘Queen Bey’, vrij vertaald: bijenkoningin.

Tof, cool, vet

De emoji vuur wordt onder jongeren vaak gebruikt als ze iets te gek vinden. Dat komt door het Engelse modewoord ‘lit’ waarmee gezegd wordt dat iets leuk is, maar het betekent eigenlijk ‘aangestoken’.

Pro Europa

Wist je dat de croissant ook wel staat voor ‘pro Europa’ als het om de Brexit gaat?

Nieuwe symbolen

Het Unicode Consortium, een non-profit organisatie uit Californië, ontwikkelt alle emoji. Eind dit jaar komen er 59 symbolen bij. Er is één gezichtje bij, namelijk een gapende smiley. Hieronder zie je ze allemaal.

Je eigen voorstel indienen

Iedereen mag een voorstel indienen voor een nieuwe emoji.  Dus mis je een bepaald symbool, vul dan het  voorstelformulier in. De selectieprocedure is streng en je moet er minimaal een jaar voor uittrekken, maar wie weet heb je succes! Apple vroeg dit jaar om emoji met rolstoelen en blindengeleidehonden omdat “de ervaringen van mensen met een handicap nog niet goed gerepresenteerd worden door de bestaande emoji”. De flamingo komt er vanwege de populariteit van de hashtag #wherestheflamingoemoji.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top