close
  • maandag 3 augustus
Werk en opleiding

Wim zegde zijn baan als timmerman op en werd zorgboer

Wim zegde zijn baan als timmerman op en werd zorgboer

“Dit is jouw eerste dag als zorgboer dus pak jij de bus maar om de mensen te halen die hier vandaag aan de slag gaan!”, lacht Anja Dijk van de kleinschalige opvangboerderij Villa Kakelbont in Dalfsen.

Ze zegt dit tegen haar man Wim (57) die zijn baan als timmerman bij Bouwbedrijf van Pijkeren heeft opgezegd om zijn hart te volgen, nadat hij daar 30 jaar timmerman is geweest en 10 jaar daarvoor bij een andere baas werkte.

Afbouwen

Terwijl Wim achter het stuur kruipt, trommelt Anja allemaal mensen bij elkaar die, als Wim terugkomt met een volle bus, hem juichend binnenhalen. Ze genieten van taart en feliciteren Wim met deze verandering van baan. Ook zijn ex-baas Henk van Pijkeren en werkvoorbereider Bert van Gelder schudden hem de hand. Het bedrijf is vanaf die maandag 25 maart een vakman minder en ze zullen hem missen, al was Wim nog maar drie dagen als timmerman aan het werk. “Ik was al een tijdje aan het afbouwen”, zegt Wim, “ze zeggen dat ik altijd weer terug kan komen…”, lacht hij, “maar ondanks de vrijheid die ik had als timmerman, en de zelfstandigheid in het werk, ligt mijn passie toch echt in de zorg en de activiteiten van Villa Kakelbont!”

Samen er iets moois van maken

Wim was naast zijn werk als timmerman al volop bezig op de zorgboerderij, soms tot ver in de avonduren. “Het werk was nooit af en we hebben plannen om uit te breiden dus liep ik vaak achter de feiten aan. We hebben onze handen vol met het werk ‘achter de deur’, zoals de administratie en het voorbereiden van bijvoorbeeld het houtproject. De mensen die hier komen voor een zinvolle dagbesteding, willen natuurlijk wel met een goede zaag werken. Al zijn er op dit moment meer vrouwen die naaiwerk doen dan mannen die haardhout zagen, kloven en stapelen.”

Zijn vrouw Anja zegt: “We hebben fantastische mensen om ons heen, zoals Richard die met Wim achter de schermen van alles regelt en doet. Maar stel dat een personeelslid uit zou vallen… ik vond die verantwoording best zwaar. Nu maken we er samen iets moois van en hebben we extra handen als we bijvoorbeeld een uitje organiseren. Want de wensen van onze deelnemers zijn belangrijk, daar passen we graag onze activiteiten op aan. Ook de groep kinderen met autisme, waarvan de jongste zes jaar is, biedt de nodige uitdaging. Dus vind ik het geweldig, -en eigenlijk kan ik het nog niet geloven-, dat Wim nu alle dagen meedraait. Superfijn!”

‘Spaar geen centen maar goede momenten’

En Wim vult aan: “Het is snel gegroeid en meer mensen betekent ook meer uren op kantoor. Daarom is het goed dat we kleinschalig blijven en ons oriënteren op Dalfsen. Als er iets is, stap ik op de fiets naar het gemeentehuis. Face to face contact is belangrijk, ook al hebben we een keurmerk, het vertrouwen groeit als je elkaar goed kent. Die persoonlijke relatie vinden we ook belangrijk met iedereen die bij ons werkt of verblijft.” Er hangt dan ook een bordje met de tekst ‘Spaar geen centen maar goede momenten’ en in Villa Kakelbont gaan ze ervoor! “Ja, ik heb mijn baan opgezegd, want ik vroeg mezelf af: waar doe je het voor?! Dit heeft mijn passie, dit is wat wij graag doen!”

Foto: Zorgboer Wim Dijk (rechts) ontvangt van Henk Schuurman (links) een cadeau namens alle aanwezigen te Villa Kakelbont: een rondrit met de huifkar… met z’n allen!

 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook