close
  • woensdag 24 april
Werk en opleiding

Wie volgt Pechtold op?

Wie volgt Pechtold op?

Alexander Pechtold stapt vandaag op als leider van D66. Wie neemt het stokje over? Verschillende namen gaan rond.

Genoemd worden onder andere Paul van Meenen en Pia Dijkstra. Zij zouden tussentijds de fractie kunnen leiden, zo meent Ron Fresen. Politiek verslaggever Fresen is van mening dat er na een tussenperiode pas een echte opvolger gekozen wordt. 

Jonge talentvolle politici

Genoemd worden twee jonge talentvolle politici waaronder Sjoerd Sjoerdsma. Ex-diplomaat en nog maar 37 jaar jong. Nog jonger is Rob Jetten, die zich momenteel ontfermt over klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en economische zaken. Jan Paternotte is volgen Fresen evenzeer een kandidaat. Sinds vorig jaar is hij Kamerlid, maar werd vooral bekend als het gezicht van D66 in Amsterdam, waar hij jarenlang in de gemeenteraad zat. Paternotte is 34 jaar. 

Vrouwelijke kandidaten

Kajsa Ollongren is een van de vrouwelijke kandidaten die op het lijstje staan. De 51-jarige Ollongren is als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken al een behoorlijk ervaren bestuurder. Zeker nadat ze tijdelijk de functie van burgemeester van Amsterdam overnam toen de inmiddels overleden Van der Laan zich ziek meldde. De andere vrouwelijke kandidaat is de ex-VN diplomate Sigrid Kaag (57). Ze is momenteel namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.  

Ruimte maken

Pechtold was sinds 2006 partijleider. In een interview in Vrij Nederland vertelde hij al langer met zijn afscheid bezig te zijn. Hij heeft de Algemene Politieke Beschouwingen afgewacht en kondigde erna zijn vertrek aan. Volgens verslaggever Ron Fresen heeft zijn vertrek niet alleen te maken met ‘ruimte maken voor een nieuwe generatie’, maar ook met ‘gedoe’ rond zijn privéleven en hij zou vernieuwing in de weg staan. 

Foto: Sebastiaan ter Burg – Democraten 66 (D66), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71016472

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook