Wat is Keti Koti?

Keti Koti wordt de laatste tijd regelmatig genoemd in het nieuws. Wethouders van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, hebben in een brief aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken opgeroepen om Keti Koti voortaan als nationale feestdag te bestempelen. Maar wat is Keti Koti nou precies?

De betekenis van Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd door middel van de emancipatiewet de slavernij afgeschaft in Nederland, Suriname en op de Nederlandse Antillen. Daarmee kregen ruim 45.000 van oorsprong Afrikaanse slaven hun vrijheid terug. Officieel wordt jaarlijks dan ook op 1 juli de Dag der Vrijheden gevierd, maar het staat ook wel bekend als Keti Koti, wat in de Surinaamse taal Sranantongo “Ketenen Gebroken” betekent. Het wordt informeel ook wel “Kettingsnijden” genoemd. Ieder jaar op31 juni en 1 juli wordt het slavernijverleden herdacht en de afschaffing van de slavernij en de vrijheid gevierd.

Hoe wordt Keti Koti gevierd?

Keti Koti wordt zowel in Nederland als in Suriname gevierd. Door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, oftewel NiNsee wordt een programma georganiseerd waarin er herdacht wordt bij het slavernij monument in het Oosterpark in Amsterdam. Ook is er een jaarlijkse Keti Koti Lezing om stil te staan bij het slavernijverleden. Net als in Suriname wordt er in Nederland feest gevierd tijdens Keti Koti. Zo vindt er een kleurrijke en vrolijke parade plaats; de Bigi Spikri, oftewel Grote Spiegel, waarbij er vaak traditionele kleding gedragen wordt. Daarnaast vind je op het Keti Koti Festival in Amsterdam diverse podia met muziek, en zijn er talloze kramen waar je heerlijk kunt eten. Naast het Keti Koti Festival in Amsterdam wordt er op 30 juni en 1 juli in diverse steden door het land herdacht en feestgevierd. Dit jaar zal dat er in verband met de corona maatregelen op veel plaatsen anders uitzien dan andere jaren, of vooral online plaatsvinden.

Wordt Keti Koti een nationale feestdag?

De bestuurders van de vier grote steden vragen in hun brief jaarlijks aandacht te besteden aan het Nederlandse slavernijverleden. ‘Het zou een dag moeten zijn om te rouwen en te vieren, om naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst te kijken. Een nationale feestdag is daarvoor een passende vorm.’ Ook wordt er in de brief gevraagd om een landelijk onderzoek naar het koloniaal verleden van Nederland, waaruit duidelijkheid moet komen over de betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij, zodat hier in alle openheid over gesproken kan worden en er mogelijk verantwoordelijkheid genomen wordt voor dit verleden in de vorm van een officieel excuses.

Wanneer er een nieuw kabinet gevormd wordt kan besloten worden of Keti Koti voortaan een landelijke feestdag wordt. D66, PvdA en GroenLinks staan in ieder geval achter dit besluit.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top