close
  • zondag 18 april
Reizen

Waarom Suze (65) backpacken zo geweldig vindt

Waarom Suze (65) backpacken zo geweldig vindt

Met pensioen, en dan? Backpacken met een rugzak op en verre landen ontdekken! Voor wie nog twijfelt, lees hier de ervaringen van Martin (68) en Suze (65).

Martin is drie jaar geleden met pensioen gegaan. Hij worstelde met het feit dat hij zich overdag verveelde. Het huis spik en span en zelfs die van zijn zoon perfect tot in de puntjes. “Ik werd somber. Natuurlijk heb ik hobby’s, maar die had ik ook al toen ik werkte. Ik merkte dat ik behoefte had aan avonturen. Door te reizen voel ik weer spanning, geen uitzichtloze vlaktes meer.”

Wie had dat ooit gedacht!

Suze (65) raakte samen met haar man ook met het reisvirus besmet. “Mijn zoon vertrok op zijn tweeëntwintigste voor een aantal weken naar Indonesië. Samen met een vriend rondtrekken. Java, Bali, Lombok. Een superleuke tijd hadden ze daar. Bij terugkomst was hij zo enthousiast in de ontvangsthal op Schiphol. Hij zei: dit moeten jullie ook zien!. Dat bleef hij maar herhalen”, vertelt Suze.

In 2012 was het dan zover. Suze, haar man, twee zoons en vriendinnen met zijn allen op de bonnefooi naar Indonesië. Bali en Lombok ontdekken met een rugzak op. “Het was een fantastische ervaring. Alleen had ik het nooit aangedurfd, samen wel. Eenmaal daar was ik helemaal om. Twee jaar geleden heb ik samen met mijn man een reis door Peru gemaakt en binnenkort plannen we een reis naar Nieuw-Zeeland. Backpacken geeft me het gevoel dat ik echt leef!”

Groeiende markt

Backpacken, zelfstandig rondtrekken met een niet al te groot budget, is iets wat je vooral associeert met net afgestudeerde twintigers of dertigers die nog alleen zijn. Voordat ze een gezin stichten of vast zitten in een baan willen ze nog graag verre landen ontdekken. Het aantal reizigers dat op oudere leeftijd rondtrekt lijkt echter steeds meer te groeien. Reisorganisaties merken dat. Vijftigers en zestigers trekken steeds vaker met een rugzak naar verre oorden.

Tegen een stootje kunnen

Natuurlijk kan je ook in alle luxe reizen, maar wie een land echt wil leren kennen, moet volgens Suze met een rugzak gaan. “Dan leer je een land pas echt kennen. Je moet tegen een stootje kunnen, want er zitten soms wat smerige hotels tussen hoor. Ook is het altijd de vraag wat er met je kleren gebeurt wanneer je ze laat wassen. Zo maakte ik eens een wandeling en zag ik mijn eigen kleren bij de rivier liggen. Maar ach, ze stonken niet dus heb ik ze gewoon weer aangetrokken.”

Ik voel me absoluut niet te oud

Wat maakt reizen zo leuk? Suze: “Dat je dingen beleeft of in situaties terecht komt waar je tien jaar later nog niet over uitgesproken raakt. Snorkelen in Indonesië, kanovaren in een vleermuizengrot, waarbij je opeens zelf een stuk moet zwemmen, het zijn de onverwachte dingen. Op reis leer je angsten overwinnen”. Martin vult aan: “Het grote voordeel van reizen is nieuwe ervaringen opdoen. Het maakt mijn leven een stuk minder saai als ik het vergelijk met de periode toen ik net met pensioen was. De periodes waarin ik veel avonturen beleef, maken het leven leuk! Rugzak op, wandelschoenen aan, ik voel me absoluut niet te oud om te backpacken.”

Overal is hulp

Martin vertelt tot slot: “Veel leeftijdgenoten zeggen, wat doe je jezelf aan, geniet lekker rustig in Nederland van het leven. Maar ik houd van avontuur. En natuurlijk gaat er dan weleens iets mis. Zo stootte ik een keer flink mijn heup tijdens een wandeling waarbij je bij sommige gedeeltes omhoog moest klauteren. Er was geen ziekenhuis in de buurt. Uiteindelijk kwam ik bij een medische post terecht waar niemand Engels sprak. Gelukkig kwam ik met gebaren een heel eind. Het mooie vind ik dat er overal op de wereld mensen zijn die je willen helpen. Een hele geruststellende gedachte.”

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook