Vergeet je pensioen niet op te vragen

Veel oudere mensen vergeten jaarlijks hun pensioen op te vragen. Daarmee doen ze zichzelf tekort en bij de grotere pensioenverzekeraars liggen er duizenden euro’s ongebruikt op de plank.

Stel; je hebt een blauwe maandag als kassière bij een supermarkt gewerkt. In die tijd heb je een klein pensioen opgebouwd. “Laat het om een tientje per jaar gaan. Zoiets ben je natuurlijk snel vergeten. Stel nu dat je maar liefst acht van dat soort baantjes hebt gehad. Dan is dat alles bij elkaar toch een bedrag,” vertelt Marcel Wallage van PensioenVizier in Sneek.

Als heel veel mensen dit soort kleine pensioenen niet opvragen, ligt er een behoorlijk bedrag ongebruikt op de plank. Het AD meldde gisteren in een bericht dat het bij de grote pensioenfondsen over honderden miljoenen euro’s gaat. ‘Alleen al bij de drie grootste pensioenfondsen gaat het om honderdduizend mensen die nooit hun pensioen hebben opgehaald’.

“Vergeten pensioenen, het is een bekend fenomeen,” becommentarieert Wallage. “Dat zijn niet de pensioenen die iemand heeft opgebouwd die tien jaar bij een kantoor heeft gewerkt. Maar het zijn de pensioenen opgebouwd in een heel korte tijd dat mensen ergens werkzaam waren.”

Slapende verzekerden krijgen iedere vijf jaar een uniform pensioenoverzicht

Wallage: “Vroeger was er geen meldplicht voor pensioenverzekeraars. Als particulier had je dan nauwelijks in de gaten wat je opbouwde. Tegenwoordig zijn mensen gehaaider door het internet. Je kunt immers nu alles zelf inzien.”

Volgens Wallage, die als pensioen consultant regelmatig presentaties aan bedrijven en ondernemers geeft en de pensioenen voor hen verzorgt, moeten pensioenverzekeraars tegenwoordig iedere vijf jaar aan zogenoemde ‘slapende verzekerden’, mensen die niet meer bij een zeker bedrijf in dienst zijn, een uniform pensioenoverzicht geven. Daarnaast moeten ze de data delen met de pensioenfederatie die het bekende www.mijnpensioenoverzicht.nl verzorgt. “Dan komen ook de kleine pensioenen erop te staan en worden die niet vergeten. Daarvoor was dat dus wel anders.”

De pensioenfondsen doen er volgens het AD-bericht alles aan om de pensioengerechtigde te achterhalen, maar in veel gevallen lukt dat gewoon niet. Ofwel mensen zijn naar het buitenland verhuisd of ze zijn uit de tijd dat we nog geen BSN-nummer hadden. Die zijn lastig te achterhalen.

Met name de groep van oudere mensen die kleine beetjes pensioen opbouwden tijdens een korte periode dat ze ergens werkten, zijn dat gewoonweg vergeten of schenken er nauwelijks aandacht aan. Bovendien vond het vaak plaats in de periode dat er geen meldplicht bij de pensioenverzekeraars was en werd je er dus ook niet op geattendeerd.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top