Vandaag eten we Nutella!

Het moet gezegd; voor veel kinderen (en volwassenen!) is het dé meest lekkere chocoladepasta. Nutella. Waar dat aan ligt? De hazelnootsmaak? De zoetigheid? Omdat het zo lekker smeert? Zeg het maar. Vandaag is het internationale Nutella dag.

Nutella heeft volgens veel liefhebbers een unieke smaak ten opzichte van veel andere chocopasta’s. Die bijzondere smaak ontstond naar aanleiding van een gebrek aan cacao. Dat klinkt vreemd, maar toen na de Tweede Wereldoorlog cacao enorm schaars was, creëerde het Italiaanse merk Ferrero een alternatief: pasta gemaakt van veel minder cacao dan gebruikelijk was, maar rijk aangevuld met hazelnoten en suiker.

Van die eerste pasta werden blokken of zogenoemde broodjes gemaakt waar je een stukje vanaf kon snijden om het op een boterham uit te smeren. Guandujot heette het. Een aantal jaren later, in 1951, werd het toch wel vrij harde pastabroodje getransformeerd tot een smeuïger pasta in een pot dat de naam SuperCrema kreeg. Dat smeerde fijner. Het viel in de smaak, maar Ferrero liet het er niet bij zitten. Het merk ontwikkelde de pasta zover door totdat ze in 1964 een nog smakelijker en smeuïger product had: Nutella genoemd. De pot zoals wij die tot op de dag van vandaag kennen, stond in 1965 in de winkels. Eerst in België, maar al gauw wereldwijd.

Verslaafd aan het smeuïge smeersel

Vanaf dat moment is Nutella een hit en kent het heel veel fans. Sommige mensen zijn zo dol op deze chocoladepasta dat ze het niet alleen eten, maar er zelfs van dromen en er bijvoorbeeld over schrijven. Zij zijn verslaafd aan het smeuïge smeersel. Eén Italiaanse Amerikaanse dame was en is er zo verzot op dat ze er op een gegeven moment van alles over op social media deelde. Niet alleen een foto van een bammetje met pasta, maar ook allerlei wetenswaardigheden en recepten. Die liefhebber is blogger Sara Rosso. In februari 2007 lanceerde ze haar Wereld Nutelladag! Tot op de dag van vandaag is Wereld Nutelladag een feit, dat vanaf 2015 door fabrikant Ferrero zelf werd overgenomen.

Met de pasta kun je veel recepten opleuken en die typische nootachtige Nutellasmaak meegeven. Wie denkt dat louter kinderen daar dol op zijn, heeft het mis. Ook veel volwassenen eten er veel van weg. Op een pannenkoek of een wafel, in koekjes, cupcakes en taarten. Nutella blijkt een veelzijdig goedje.

Nutella feitjes

In 1965 wordt Nutella verkocht in de verpakking die we tot vandaag herkennen als de ware Nutella pot. Een pot die, nadat deze leeg is, heel geschikt blijkt voor hergebruik. Er bestaan Nutella spaarpotten, bloemenvazen, kandelaars of pennenhouders. Met een beetje creativiteit is de pot nog voor veel doeleinden geschikt.

In 1978 wordt de eerste Nutella fabriek buiten Europa geopend, in Lithgow in Australië.

In 1996 werd ‘Generatie Nutella’ gehouden in Parijs. Een bijzonder evenement met een aantal grote namen uit de kunstwereld die een ode brachten aan Nutella.

In 2007 is er dan de eerste echte Nutella dag.

In 2011 haalde de Nutella-Facebook-pagina de 10 miljoen fans. Inmiddels zijn het er meer dan 30 miljoen.

In 2014 werd de vijftigste Nutella verjaardag gevierd. In datzelfde jaar werd nutellastories.com gelanceerd. Er kwam zelfs een Italiaanse herdenkingspostzegel.

Er bestaan inmiddels echte Nutella restaurants, een in Chicago en een in New York.

Het aantal producten is sinds die eerste Nutella pot, flink uitgebreid. Er zijn onder andere Nutella koekjes en Nutella on the go voor als je niet zonder je Nutella kan als je op reis gaat. En voor de liefhebbers is er een scala aan bijzondere Nutella recepten, die je zelf kunt maken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top