Wandelende mensen

Tip: ga eens wandelen

Wandelen is booming. Dat kunnen lange tochten zijn op de meest moderne wandelschoenen in een afritsbroek, maar dat kan ook veel laagdrempeliger. Een rondje door het dorp is prima. Een wandelingetje naar de supermarkt ook, gewoon op je sneakers. 

Heb je aandelen in afritsbroeken, wandelschoenen of Nordic Walking stokken, dan zit je goed. Want wandelen is enorm populair. Logisch wel, want het vergt weinig voorbereiding en je kunt het overal in je eigen tempo doen. Daarnaast is het gezond voor lichaam en geest.

Zuurstofboost

Volgens onderzoekers zitten we teveel en vooral ook te lang, soms uren achter elkaar. Vaker opstaan en even buiten een wandeling maken geeft naast beweging ook een zuurstofboost. Je hoeft je niet om te kleden en behalve als op naaldhakken loopt, stap je zo de deur uit. Die wandelschoenen zijn niet per se nodig. Een klein stukje lopen is al winst, het gaat om het bewegen. En wat ook prettig is: de kans op een blessure tijdens een rondje om je kantoor of in je woonwijk is minimaal.

Vierdaagse van Nijmegen

Die kleine wandelingetjes zijn prima en een goede afwisseling als je veel zit. Maar er zijn steeds meer mensen die van wandelen hun hobby hebben gemaakt. Die hun hand niet meer omdraaien voor 15 of 20 kilometer. Zoals bijvoorbeeld onze eigen vlogster Christien. Een afritsbroek heeft ze niet aan, maar wel een sportieve outfit. Die outfit heeft ze trouwens al een keer moeten vernieuwen omdat ze een kleinere maat nodig had. Christien is in training voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Alternatief voor hardlopen

Trainen voor een groot wandelevenement is een reden om veel kilometers te maken. Een ander deel van de wandelaars koppelt het actief bezig zijn aan een overnachting in een Bed & Breakfast, ergens onderweg, en maakt er zo een minivakantie van. Ook kan wandelen het alternatief zijn voor hardlopen, als dat vanwege een blessure niet meer kan. Of om af te vallen. Een hond die uitgelaten moet worden is ook een prima aanleiding voor een mooie lange tocht door het bos of over de hei.

Boomkroonpad

Dat er steeds meer gewandeld wordt in ons land, komt onder andere door de vergrijzing. Er ligt in Nederland meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes. Ondanks dat is het vooral in de weekenden behoorlijk druk met wandelaars. Het Boomkroonpad in Drenthe is een toeristische beleving geworden. En op de NS wandeltochten zul je ook veel medewandelaars tegenkomen.

Zo weinig mogelijk onverhard

Rob Wolfs (62) was in zijn werkzame leven routebouwer en ontwikkelde in drie jaar tijd tweehonderd Trage Tochten. De wandelingen variëren van 5 tot 22 kilometer en voeren je door boerenland en natuur. Zo weinig mogelijk onverhard wandelpad is de uitdaging van Rob. Hij streeft naar exclusiviteit en zo goed als geen andere weggebruikers. De Trage Tochten zijn te vinden via de site Wandelzoekpagina. Inmiddels zijn ze al honderdduizend keer gedownload.

De Gelderlander maakte onlangs een overzicht van lange wandelingen in elke provincie. Handig als je net als Christien de Vierdaagse gaat lopen en nog wat kilometers moet maken. En wij bieden zelf ook een aantal wandelroutes aan. Wandelinspiratie genoeg!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top