Stad Groningen trekt inwoners uit de regio

Te midden van een regio waarin veel gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp groeit de stad Groningen. Groningen trekt vooral jongeren aan uit grote delen van Noord-Nederland. Degenen die de stad verlaten zijn veelal begin twintig en verhuizen veel naar de Randstad. Dat meldt CBS, dat vandaag het Urban Data Center Groningen opent.

In de afgelopen vier jaar won de gemeente Groningen bijna 600 nieuwe inwoners als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Veel jongeren trekken naar Groningen om te gaan studeren. De stad krijgt er jaarlijks duizenden 18- tot 21-jarigen bij uit andere gemeenten. Na de studie verlaat een flink deel Groningen weer. Vooral onder 23- tot 30-jarigen verliest de stad per saldo veel inwoners. Mensen ouder dan veertig jaar komen nauwelijks naar Groningen, maar verlaten de stad ook zelden.

Uit huis direct naar Groningen
Als studentenstad trekt Groningen veel jongeren die op zichzelf gaan wonen. Twee op de drie vestigers uit andere gemeenten zijn jongeren die net uit huis zijn gegaan. Bij aankomst in Groningen is meer dan 60 procent alleenstaand, ongeveer 20 procent woont samen met een partner, al dan niet met kinderen. Ook van degenen die vertrekken is ruim de helft alleen. Drie op de tien verhuizers gaan na vertrek uit Groningen weer bij hun ouders wonen en zijn dus boemerangkinderen.

Nieuwkomers uit de regio, vertrek naar de Randstad
De verhuisstromen naar en vanuit de stad Groningen hebben een duidelijke ruimtelijke structuur. Enerzijds trekt Groningen meer mensen uit andere gemeenten in Noord-Nederland dan er mensen vanuit de stad verhuizen naar een gemeente in het noorden. Twee op de drie mensen die vanuit een andere gemeente in Groningen neerstrijken, komen uit een van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Anderzijds raakt Groningen meer mensen kwijt aan de Randstad dan er vanuit de Randstad komen.

De stad Groningen fungeert met de Rijksuniversiteit en hogescholen als een roltrap voor Noord-Nederland: jongeren uit de omgeving gaan studeren in Groningen om vervolgens, na de studie, voor een passende baan naar de grote steden van de Randstad te verhuizen. Amsterdam en in mindere mate Utrecht trekken de meeste Groningers. Zo verhuisden er de afgelopen vier jaar ruim 2 500 mensen meer van Groningen naar Amsterdam dan vice versa. Buiten de Randstad trekt ook Zwolle veel Groningers. Eerder is aangetoond dat afgestudeerden die Groningen verlaten meer gaan verdienen dan degenen die blijven.

In tegenstelling tot de meeste gemeenten in Noord-Nederland trekken enkele buurgemeenten van de stad wél per saldo meer Groningers aan. Het gaat hierbij om suburbanisatie over korte afstand. Vooral Haren en Tynaarlo, gemeenten ten zuiden van Groningen, zijn geliefd onder Groningers die de stad verlaten.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top