close
  • woensdag 8 juli
Zorg en Zekerheid

Rinkeldekink van Martine Bijl genomineerd voor de NS Publieksprijs

Rinkeldekink van Martine Bijl genomineerd voor de NS Publieksprijs

Rinkeldekink van Martine Bijl is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2019. De winnaar wordt op woensdag 20 november bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Vanaf nu kan er gestemd worden op Rinkeldekink via www.nspublieksprijs.nl. Indien Rinkeldekink wint, dan doneert Atlas Contact het gehele prijsbedrag aan de Hersenstichting.

In 2018 verscheen Rinkeldekink, waarin Martine Bijl eerlijk en zonder opsmuk schreef over haar hersenbloeding en de moeizame pogingen tot herstel daarna, inclusief haar verblijf in een ziekenhuis en revalidatieoord waar ze vrijwel alles opnieuw moest leren. Haar taalvermogen bleef onaangetast. In Rinkeldekink schrijft Martine over medepatiënten en hun partners, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen.

Martine Bijl overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van deze hersenbloeding.

Over Rinkeldekink:

‘Verbluffend. Integer en spitsvondig, nergens larmoyant: Bijl kan licht verwoorden wat loodzwaar is. En juist daardoor komt het binnen. Het is weinigen gegeven zó over persoonlijk leed te schrijven.’ ●●●● – NRC.

‘Martine Bijl leek van beton te zijn, maar viel door een hersenbloeding in duigen. Moedig vocht ze terug – en ze schreef over wat haar was overkomen zo precies, zo zonder zelfbeklag, zo eerlijk, zelfs met humor, dat het mij en vele anderen diep aangrijpt. Voor het eerst laat iemand zien hoe hersenletsel je hele leven op z’n kop zet. Rinkeldekink is een indrukwekkende literaire prestatie.’ – Tilly Hermans, uitgever  Martine Bijl.

‘Hier spreekt een vrouw met een wonderlijke veerkracht, die zich met een elegante verbetenheid teweerstelt tegen een van de lulligste streken die je lichaam je kan leveren, plotselinge hersenschade. […] Te midden van al die ellende weet ze toch haar vlag te hijsen; ze blijft vlijmscherp en grappig.’ – Bert Keizer, Trouw.

‘Zo’n prachtig mooi ontroerend boekje, over haar hersenbloeding. Dat is natuurlijk een hel om doorheen te gaan maar zij kan dat op een dusdanige goede manier verwoorden, met humor.’ – André van Duin.

Over Martine Bijl

Martine Bijl is, naast haar succesvolle carrière in het theater en op televisie, bekend door haar kinderboeken, liedjes, en vertalingen van musicals. In 2016 verscheen haar bestseller Hindergroen, met autobiografische stukken over onder andere haar jeugd, carrière en liefde voor taal. In november 2018 verscheen Rinkeldekink, over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg.

Foto: Martine Bijl, thuis aan het werk, februari 2017

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook