Omroep MAX komt in december met televisiespektakel Scrooge Live

Wie kent hem niet: de vrekkerige, verbitterde, kersthatende Ebenezer Scrooge? Scrooge is de hoofdpersoon uit het boek van Charles Dickens ‘A Christmas Carol’. Hij houdt van geld en veracht liefde en vriendschap. Na een aantal dromen komt hij uiteindelijk tot inkeer. Het is dé perfecte kerstgedachte en het boek is dan ook talloze keren bewerkt voor film, theater en televisie. Omroep Max komt in december met het televisiespektakel Scrooge Live.

Scrooge Live zal het iconische kerstverhaal tot leven brengen. Het belooft een bijzondere live televisie-uitzending te worden, een soort muzikale speelfilm, waaraan diverse zangers en acteurs meedoen. Het verhaal wordt op muzikale wijze verteld, met nieuwe arrangementen van passende kerstnummers en internationale hits, die iedereen thuis mee kan zingen. Een beetje zoals The Passion waarschijnlijk. Kortom: een unieke beleving voor de hele familie. De stad Dordrecht vormt het decor, natuurlijk volledig in kerstsfeer.

Het verhaal

Voor wie het verhaal niet kent, hier een korte samenvatting. Ebenezer Scrooge is een gierige zakenman die niet van Kerstmis houdt. Hij doet niet aan feestjes, geeft geen geld aan collectes en zijn altijd vriendelijke boekhouder Bob Cratchit mag op kerstavond iets eerder weg, als hij dan de volgende dag maar eerder begint. Zakenpartner Marley is zeven jaar geleden overleden. Als Scrooge op kerstavond wil gaan slapen, verschijnt de geest van Marley die hem waarschuwt dat hij na zijn dood kettingen zal moeten dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Marley zegt ook dat er die nacht drie geesten zullen verschijnen.
Om twaalf uur ’s nachts komt de geest van het verleden, die Scrooge meeneemt naar zijn jongere jaren. Om één uur komt de geest van het heden. Die brengt hem naar de arme familie Cratchit en laat hem zien dat hun zoontje Tiny Tim ernstig ziek is. De derde geest, die van de toekomst, komt om twee uur. Deze toont de vrek zijn eigen dood en laat zien dat de mensen blij zijn dat ze van hem zijn verlost. Als Scrooge wakker wordt is hij tot inkeer gekomen en wordt het voor iedereen toch nog een fijne kerst.

Kinderarmoede in Nederland

Omroep Max wil met Scrooge Live aandacht vragen voor kinderarmoede in Nederland. Er leven in ons land op dit moment ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar in armoede. Dat is 1 op de 12. Door de coronacrisis is de situatie alleen nog maar penibeler geworden. De boodschap van Dickens, kritiek op de erbarmelijke omstandigheden waaronder vooral kinderen moesten leven in het Victoriaanse tijdperk, is dus actueel en belangrijk. Met hulp van de kijker hoopt Nationaal Fonds Kinderhulp zoveel mogelijk kinderen een warme start te geven in het nieuwe jaar. De slogan is dan ook: ‘Geef ze warmte!’

Enorm succes en grote invloed

‘A Christmas Carol’ verscheen op 19 december 1843 en was drie dagen later al uitverkocht. Een enorm succes dus, met een verkoop van 6000 exemplaren binnen een week. Het is een graag gelezen boek rond de feestdagen. Het verhaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de wijze waarop wij tegenwoordig Kerstmis vieren en maakte het feest, dat op sterven na dood was, weer populair. Ook de betaalde vakantie tijdens kerst hebben we mede te danken aan dit boek. Dickens schreef het toen zijn vrouw zwanger was van hun vijfde kind en het gezin moeite had het hoofd boven water te houden.

Scrooge Live wordt op 20 december 2020 uitgezonden op NPO 1.

Bron en hoofdfoto: Omroep MAX

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top