oma's

Oma weet raad 2.0: Lifehacks voor de barbecue

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Wilde je champignons langer bewaren? Oma wist raad: een takje peterselie erbij en klaar. Paprika’s ontvellen een lastig klusje? Oma was je redding, gewoon in stukjes snijden, even invriezen en daarna laten ontdooien. De velletjes laten dan zo los.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Dit keer gaan de tips over barbecueën.

Sappig vlees

Een hamburger van de barbecue is lekker, maar vaak zijn ze erg droog. Dat kun je simpel oplossen: leg de zelfgemaakte hamburger op het rooster en maak een kuiltje in het midden. In dat kuiltje stop je een ijsblokje. Het smeltwater zorgt voor sappig vlees. Wat je ook kunt doen is appelsap in een spuitflesje doen en over het vlees vernevelen. Dit zorgt voor een lekkere smaak en houdt het vlees mals.

Deel het rooster in tweeën

Doorgebakken zwart vlees is niet echt een delicatesse. Vaak ligt vlees dat al klaar is nog een hele tijd op de barbecue. Gebruik daarom de ene helft van het rooster voor het grillen van het vlees (en leg aan die kant ook de meeste kolen) en zet op de andere helft een aluminiumbakje of pan waarin je het vlees legt dat klaar is. Zo blijft het warm en vers.

Takjes rozemarijn

Gebruik eens takjes rozemarijn in plaats van houten prikkers. Het ziet er superleuk uit en geeft extra smaak. Je kunt er van alles aanrijgen. Verschillende groenten, maar ook worstjes. Besprenkel de spiesen met olijfolie en verdeel er wat peper en zout over. Andere kruiden die je kunt gebruiken als spies zijn citroengras (bij vis) en kaneelstokjes (bij fruit).

Dippen in camembert

Zachte camembert is heerlijk om in te dippen. Haal het plastic van het kaasje en zet het met houten doosje en al op de barbecue. Als het kaasje zacht is haal je het deksel van het doosje. Snijd daarna het bovenste kapje van de camembert en dippen maar met brood of wat je maar lekker vindt.

Bananenbladeren

Aluminiumfolie is erg handig, maar slecht voor het milieu. Je kunt ook pakketjes maken van bananenbladeren (te koop bij AH in de diepvries) met daarin groente, vis of een pofaardappel. Een satéprikker er doorheen en klaar is Kees. Het staat ook nog eens heel leuk!

Gedraaide worstjes

Worstjes worden lekker gaar en knapperig als je ze gedraaid opensnijdt. Steek er een prikker doorheen en snijd de worstjes in een spiraalvorm. Haal daarna het stokje eruit en leg ze op de barbecue.

Groente in grillmand

Er zijn voor op de barbecue speciale grillmanden te koop, maar een gietijzeren pannetje werkt ook. Maak een ratatouille van verschillende groenten, kruiden en veel olie. Meng alles door elkaar en zet het in een pan of mandje op de barbecue. Als het klaar is kun je er nog wat geitenkaas door verbrokkelen.

Barbecue schoonmaken

Na een gezellige maaltijd is het niet het meest leuke karweitje om te doen, maar het moet gebeuren: de barbecue schoonmaken. De meeste mensen doen dit door te schrobben met een staalborstel, maar dan moet je echt keihard boenen. Je kunt het werk ook overlaten aan een rauwe ui. Snijd deze doormidden en wrijf de hete grill in met de gesneden kant van de ui. Het zuur van de ui neemt al het vuil zo mee. Heb je de ene kant gedaan, draai het rooster dan om en maak ook die kant schoon. Is de ui al zijn vocht verloren voordat het rooster schoon is? Pak dan de andere helft, of zo nodig, een hele nieuwe ui.

Dan nog dit:

  • Wil je niet de hele avond achter de barbecue staan? Dan kun je een paar uur van tevoren het vlees alvast een beetje bakken. Dat scheelt grilltijd die je aan je gasten kunt besteden.
  • Wil je barbecue niet goed aan of brandt je vuurtje niet goed? Tortillachips schijnen een heel goed brandmiddel te zijn.
  • Om spiesjes egaal gaar te krijgen kun je er het beste twee stokjes door steken. Dan blijven ze beter liggen.
  • Neem een muffinvorm om alle sausjes en bijgerechten in te doen. Dan heb je alles handig bij elkaar en als je er papieren cupcakevormpjes in doet heb je ook nog minder afwas.
  • Leg een moot zalm eens op citroenschijfjes. Dan plakt het niet aan het rooster en het smaakt heerlijk fris.

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top