Nieuwe serie over tuinieren: Het moestuinvirus, heb jij het al te pakken?

MOESTUINVERHALEN I

Het zonnetje schijnt, het is voorjaar. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan in de moestuin! Wat mij betreft dé manier om je hoofd leeg te maken en te ontstressen. Als redacteur van 50plus vind ik het ontzettend leuk om mijn ervaringen en enthousiasme over tuinieren met jullie te delen. In deze blog vertel ik jullie hoe het virus mij te pakken kreeg en wat voor soort tuin ik heb.

Tuinieren in Twijzel

Vanaf 2014 ben ik gestart met een moestuin in Twijzel. De tuin is inmiddels zo’n 200 vierkante meter groot. Het begon in 2014 met een veldje aardappels. Leuk om eens te proberen dachten mijn vriend en ik destijds. Opa in Twijzel was het daar gelukkig mee eens. Hij beschikt over veel ruimte, omdat hij vroeger een bouwbedrijf runde. Zelf wonen we in Buitenpost en hebben we binnen een minuut ons grasveld gemaaid. Niet geschikt voor een moestuin.

De aardappels waren een groot succes en we kregen het virus van tuinieren te pakken.Hetzelfde jaar kwamen er boerenkoolplanten. Geen succes. Amper een week later was er weinig van over. Hazen, konijnen en zelfs reeën wisten wel raad met de planten. Een domper. Maar ook meteen een uitdaging. In de winter van 2015 kwam er een heus hekwerk, zodat we in het voorjaar helemaal los konden gaan met het verbouwen van groenten.

Inmiddels zijn we 2018 en is het vierde veldje een feit. Op de foto zie je hoe de tuin er nu in april uitziet. De redenatie dat tuinieren verslavend werkt is op ons wel van toepassing. Gelukkig helpt de hele familie mee, inclusief opa van negentig. In de zomer staat hij fanatiek water te pompen. Prachtig toch! Want wat is het toch heerlijk om de verse smaak van zelf geteelde groenten en fruit te proeven.

Friese zandgrond

Geen idee hoe het er in Twijzel uitziet? Het is een klein dorpje in de Fryske Wâlden (Friese Wouden), een streek in het noordoosten van Friesland. Achter onze moestuin ligt een weiland wat omringd wordt met boomrijen en daaronder bramenstruiken. Iets wat je erg veel ziet in onze regio, het zogenaamde coulisselandschap met houtwallen, elzensingels, dobben en pingo’s.

De grond in Twijzel bestaat voornamelijk uit zandgrond en (voormalig) veengebied. Bij zandgrond is het belangrijk om de moestuin te bemesten met compost. Naast compost kan je er voor kiezen om een extra laag kalk over de grond te verdelen. Goede bewatering is noodzakelijk, de grond is in drogere periode erg snel droog, vandaar dat de waterpomp bij ons veelvuldig gebruikt wordt.

Momenteel zijn we druk bezig met de grond gereed maken voor het zaaien. En er wordt al wat gezaaid. Een drukke periode in de moestuin. Volgende week vertel ik jullie daar meer over!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top