close
  • zaterdag 27 november
Relatie en gezin

De Kistemakker: bijzondere uitvaartkisten voor een mooi afscheid

De Kistemakker: bijzondere uitvaartkisten voor een mooi afscheid

,,Hoe kom je erbij om uitvaartkisten te maken?”. Een vraag die Hendrik Ype de Vries uit Poppenwier vaak gesteld wordt als hij vertelt dat hij kisten maakt. Het idee is drie jaar geleden ontstaan. Hendrik Ype: ,,Ik had geen zin meer in een kantoorbaan, uren achter de laptop, nee, dat had ik wel gezien. Het viel mij op dat op begrafenissen vaak oubollige standaardkisten stonden, duur en lelijk. Allemaal hetzelfde. En zo kwam ik op het idee.”

Hendrik Ype heeft een technische achtergrond en is handig. Hij is gestart met onderzoek doen.  ,,Ik heb beurzen bezocht, gekeken naar wat er allemaal mogelijk is en wat er leeft. Toen ben ik begonnen met het ontwerpen en maken van kisten in mijn timmerplaats in Poppenwier.”

Acceptatie in de uitvaartbranche
Grote uitdaging voor de kistemakker was om geaccepteerd te worden in een conservatieve markt. ,,Het is lastig in de uitvaartbranche. Ik kreeg de mogelijkheid om mijn kisten te exposeren in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk te Poppenwier. Een prachtige sfeervolle plek. Vervolgens heb ik diverse uitvaartverenigingen aangeschreven en uitgenodigd voor een open dag. Kwamen er vijf man op af! Geen succes dus, maar de open dag voor publiek trok wel veel mensen en toen wist ik: er is interesse voor mijn kisten!”.

Het was wachten op de eerste klant. En die kwam er. Het eerste halfjaar maakte Hendrik Ype zo’n zes kisten. In het tweede jaar werden dat er al dertig en het jaar daarna maar liefst zeventig! Hendrik Ype is nu fulltime met zijn bedrijf bezig. ,,Kisten spijkeren, bekledingen naaien, bellen, naar beurzen toe, de bezorging, alles doe ik zelf.”

Hoe gaat het precies in zijn werk?
,,Soms word ik gebeld met het verzoek om een kist te leveren die ik al heb te staan. Maar het komt ook voor dat ongeneeslijk zieke mensen zelf hun kist komen uitzoeken. Of mensen nemen een ontwerp mee. Een kist die bij mij in de map staat kan net niet naar de zin zijn. Dan pas ik dat aan, het is bij mij namelijk maatwerk.

Een kist persoonlijk maken kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan de houtsoort, tekst, kleuren, een foto. Voorbeelden? Ik heb eens een bootje voor iemand gemaakt. Het persoonlijke contact met de familie vind ik erg belangrijk. Soms is dit werk moeilijk, vooral bij jonge mensen, zelfmoord, ongelukken, ziekte, het verdriet is dan erg groot. Toch is er ook vaak opluchting. Het werk geeft me veel voldoening en ik probeer niet alles bij me te houden.”

Verzoeken uit het hele land 
Hendrik Ype heeft klanten uit heel Nederland.  ,,Maar in het noorden is mijn concept uniek. In Friesland staan twee grote fabrieken die 10.000 kisten per jaar maken. Voor hen ben ik geen concurrentie. Wel ben ik een leuke aanvulling op de markt. Ik kan speciale dingen maken die een fabriek niet kan. Op begrafenissen valt mijn kist op, daar wordt over gesproken en dat merk ik!”.

Wilt u meer weer weten over de Kistemakker uit Poppenwier? Neem dan eens een kijkje op de website: www.dekistemakker.nl. Daar vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor een geheel persoonlijke uitvaartkist. ,,Ik ben van mening dat mensen de vrijheid moeten hebben om een kist uit te kiezen. Er is meer mogelijk dan een standaardkist. En niet onbelangrijk: ook mijn kisten worden uitbetaald door de verzekering”, aldus Hendrik Ype.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook