close
  • vrijdag 26 februari
Mobiliteit

Jij ook de winterbanden er nog om?

Jij ook de winterbanden er nog om?

Rij jij met deze tropische temperaturen nog op winterbanden? Dan ben je niet de enige. Ondanks dat er een tweede hittegolf aan zit te komen rijden naar schatting zo’n 500.000 Nederlandse automobilisten op winterbanden. Dat concludeert BOVAG na steekproeven.

Zevenenvijftig van de 944 gecontroleerde voertuigen reden nog rond met winterbanden, dat is dus  5,73 procent. Gekeken naar alle auto’s in Nederland (er zijn 8,6 miljoen personenauto’s), komt de brancheorganisatie uit op het getal van een half miljoen. Opvallende cijfers.

Nadelen van winterbanden in de zomer

Volgens de BOVAG is het gevaarlijk om in de zomer met winterbanden te rijden, omdat de remweg langer is en de wegligging verslechterd. Met deze temperaturen kan de remweg maar liefst vijftig procent langer worden. Verder slijten de banden sneller, maken ze meer geluid en veroorzaken ze een hoger brandstofverbruik.

All-seasonbanden

In de winter is ongeveer 35 procent van alle auto’s in Nederland uitgerust met winterbanden. Deze zijn veiliger bij koud en nat weer, omdat ze een kortere remweg hebben. Echter wordt het warmer buiten, dan kunnen winterbanden gaan vervormen. Er bestaan ook all-seasonbanden. Zoals de naam al zegt kunnen deze banden zowel in de zomer als de winter gebruikt worden. Een prima alternatief voor als je weinig kilometers maakt en niet alle dagen op de weg zit.

Wissel die banden!

De steekproef van de BOVAG toont aan dat één op de zes na de winter de banden niet omwisselt naar zomerbanden. Het gaat daarbij om een gevarieerd gezelschap: oude en nieuwe, grote en kleine, dure en goedkope auto’s, ze worden allemaal nog met winterbanden gespot ondanks de hoge temperaturen. Ons advies: wissel die banden gewoon. In de zomer ga je toch ook niet met een winterjas naar buiten? Zodra het lente is en de klok een uur vooruit is gegaan: wisselen!

Tips

Ga je de banden zelf verwisselen? Hierbij een aantal tips van de Wegenwacht:

Bronnen: BOVAG en ANWB 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook