In de moestuin: een bol met smaak, knoflook!

Moestuinverhalen 30

Hou jij van knoflook? Zelf vind ik het een heerlijke smaakmaker in gerechten, maar het stinkt wel! Voordeel van zelf telen is dat je verse, groene knoflook kunt gebruiken. De geur hiervan is een stuk zachter waardoor je adem minder stinkt.

Duivel en heksen

De geschiedenis van knoflook gaat een hele tijd terug. In Egypte werd het 3500 jaar geleden gebruikt door arbeiders om hun weerstand te verhogen. De Romeinen geloofden zelfs dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden. In zowel de Bijbel als de Koran wordt knoflook vermeld als verhelderend en helend. In de Middeleeuwen wist men zeker dat het de duivel en heksen weg kon houden en beschermde tegen de pest.

Geneeskrachtige werking

Er worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven aan knoflook.Het stofje wat de onaangename geur met zich meebrengt, allicine, is daarin belangrijk. Het zou namelijk zorgen voor een cholesterolverlagende werking en de bloeddruk doen laten dalen. Daarnaast worden er nog meer positieve eigenschappen aan knoflook toegeschreven, zoals bijvoorbeeld dat het zou helpen tegen verkoudheid en darmklachten, maar dat is niet bewezen.

Uit de supermarkt

Zelf knoflook telen is niet moeilijk volgens de geleerden. Vorig jaar kon ik dat beamen, maar dit jaar niet. De oogst in 2018 is zeer mager. Twee knoflookbollen. Jammer, of het nou door de droogte komt of het koude voorjaar, dat blijft gissen. Ik koop de knoflook altijd in de supermarkt. Het liefst de biologische variant, zodat hij niet behandeld is met een middel dat uitlopen tegengaat. Bij tuinbedrijven of zaadhandels kun je ook allerlei soorten knoflook kopen. Dan weet je zeker dat de bollen gezond zijn.

Plant in het najaar of voorjaar

Knoflook groeit het beste op een zonnige standplaats en een goed waterdoorlatende bodem. Bemest de plek niet te zwaar. De beste tijd om knoflook te planten is in het najaar. Vanaf september tot half november. Vervolgens groeien de planten in de lente uit tot stevige planten die ongeveer 50 centimeter hoog worden. Ben je iemand die veel knoflook gebruikt in het eten dan is het mogelijk om eind maart of begin april nog een serie te planten. Op die manier kun je het hele jaar verse knoflook uit je tuin halen.

Foto: knoflook in het voorjaar 

Niet op dezelfde grond

Geef de knoflooktenen de ruimte wanneer je ze uitplant. In de rij plant je ze op ongeveer tien centimeter van elkaar. Tussen de rijen zelf laat je twintig centimeter ruimte. De plantgaatjes maak je ongeveer vijf centimeter diep. Plant je in het voorjaar dan is twee tot drie centimeter genoeg. Afdekken met een beetje grond en wachten maar. Plant knoflook niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond. Probeer altijd wisselteelt toe te passen. Doe je dat niet dan wordt de opbrengst lager en neemt de kans op ziekten toe.

Oogsten

De in het najaar geplante knoflook kun je in juli/augustus oogsten. Wanneer het blad van de plant geel begint te kleuren is het zover. Als test kun je het beste eerst eentje oogsten. Zitten de teentjes dan nog vast in de bol in plaats van los, wacht dan met de rest. Haal de knoflook bij droog weer uit de grond en laat ze drogen op het veld. Daarna kun je de bolletjes ophangen in strengen. Bewaar de strengen op een donkere en droge plek. Uit eigen tuin is knoflook langer houdbaar dan uit de winkel.

Foto: de knoflookstreng van 2017 

In de keuken

Je kunt knoflook rauw eten door hem uit te persen en bijvoorbeeld door de pesto te mengen. De knoflook heeft dan een sterke smaak. Na bakken wordt de smaak zachter. Persoonlijk vind ik knoflook erg lekker door de spaghettisaus. Eerst even aanfruiten en dan de rest van de ingrediënten toevoegen. En die slechte adem? Eet gewoon daarna peterselie of een appel. Schijnt te werken!

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel negenentwintig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top