Hoe belangrijk is warmetruiendag?

Trek een warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager. Dat is het motto van warmetruiendag, met als doel de CO2-uitstoot te verminderen. Liever nog besparen we op onze energierekening die dit jaar voor de meeste mensen hoger uit zal vallen.

Warmetruiendag wordt jaarlijks gehouden om ons te herinneren aan de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad (16 februari). De bedoeling van het Kyoto-protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.

We hebben geen feestje nodig om te willen besparen

Een energiebesparingsfeest wordt het wel genoemd, maar we lijken tegenwoordig geen feestje nodig te hebben om op energie te willen besparen. De energieprijzen zijn flink omhoog gegaan. We zijn daardoor misschien wel meer met onze energierekening bezig, dan met de klimaatdoelen. Ook al moet het gezegd dat als iedereen een stookseizoen lang een graadje lager stookt, dat 1 megaton CO2 bespaart. Dat is volgens de organisatoren van warmetruiendag een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen.

Je hebt alleen invloed op je verbruik

Je hebt geen invloed op de gehele energierekening. Je hebt alleen invloed op je verbruik van gas en elektra, middels een vast of een variabel tarief. Daarnaast bestaat de gas- en energierekening uit met name leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. Die belasting betaal je over iedere hoeveelheid gas (m3) en elektriciteit (kWh) die je verbruikt. Je krijgt daar jaarlijks een vermindering op die in 2021 435,68 euro was (exclusief btw).

Afhankelijk van je verbruik tref je op je jaarlijkse eindafrekening ook een ‘opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) om je te stimuleren in duurzame energie te investeren. Dit bedrag wordt gebruikt voor het duurzaam opwekken van energie. En dan is er nog de btw van 21 procent voor alle kosten van levering, transport, meterhuur, netwerk en belastingen.

Netwerkkosten zijn kosten die door je energieleverancier aan de netbeheerder worden betaald en zijn regiogebonden. De netwerkkosten bestaan uit de kosten voor je aansluiting op het energienetwerk, transport via het netwerk, onderhoud van het netwerk en voor de huur van de energiemeter. Afhankelijk van je gasverbruik betaal je ook een bedrag voor capaciteitsafhankelijk transporttarief. Dit tarief is hoger als je meer gas verbruikt.

Hoe zit het met de kosten in 2022?

Volgens de consumentenbond betaalden we in 2021 gemiddeld 22 cent voor een kilowattuur stroom en 79 cent voor een kubieke meter gas. Daar komen dan de vaste kosten aan het energiebedrijf en de netwerkbeheerder bij. Gemiddeld kwam dat in 2021 neer op zo’n 1600 euro per huishouden. Omdat de prijzen zijn gestegen zal de rekening in 2022 hoger uitvallen, vooral voor huishoudens die een variabel contract hebben. De prijzen verschillen per energiebedrijf.

De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft het energiebedrijf geen invloed op. Dat gebeurt meestal per 1 januari of per 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari. In zijn algemeenheid geldt dat je zelf eigenlijk alleen maar invloed hebt op het verbruik van gas en elektra. Er is één lichtpuntje. Omdat de energietarieven in 2022 flink gestegen zijn, verlaagt de overheid ter compensatie de energiebelasting. Dat gaat om een bedrag van ongeveer vierhonderd euro per huishouden.

Die dikke trui is zo gek niet

Ondanks die compensatie is die dikke trui zo gek niet. Niet alleen vandaag, maar gedurende de hele winter. Andere belangrijke aspecten om de rekening te drukken, zijn het isoleren van je huis, slim stoken (niet het hele huis verwarmen, maar alleen de kamer waar je bent), ledlampen inzetten en zo min mogelijk energieverslindende apparaten gebruiken zoals een wasdroger.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top