Geen cv-ketel, maar wat dan?

Vanaf 2021 worden we geacht niet langer een cv ketel in huis te hebben, maar een (hybride) warmtepomp. We mogen ook kiezen voor een andere, vooral duurzame manier waarop we ons huis verwarmen. Wat zijn de consequenties?

Energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche zijn voor, maar voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft ook haar bedenkingen. Zo’n warmtepomp kost namelijk nogal wat. Er zou dan in ieder geval een systeem moeten worden bedacht waarbij je als consument bijvoorbeeld een vast bedrag per woning betaalt voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Verkoop je je huis dan neemt de volgende eigenaar het contract over.

Slechts een enkeling kan deze investering aan

Een warmtepomp is niet nieuw, maar slechts een enkeling kan deze investering aan. Zelfs als er subsidie op zit. Je gebruikt in ieder geval geen aardgas meer en de CO2 uitstoot van het huis daalt met de helft.

Hybride

Een hybride warmtepomp is goedkoper (gemiddeld 4000 euro) en zorgt ook voor warmte, maar de cv blijft dan nog wel van kracht, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Al met al is deze optie wel goedkoper in de lasten dan wanneer je alleen op gas zou stoken (gemiddeld bespaar je 240 euro per jaar). En je verdient hem in tien jaar terug. De CO2 uitstoot wordt ook lager, ongeveer met 35 procent. Voorlopig mogelijk een goed alternatief als een volledige overstap op de warmtepomp niet haalbaar blijkt. Zeker met subsidie (tussen de 1500 en 1800 euro).

Niet ieder huis is er goed mee warm te stoken

Maar ook hier zijn kanttekeningen bij. Vanwege de afhankelijkheid van een warmtepomp is niet ieder huis er goed mee warm te stoken. Denk aan oudere huizen en slechte radiatoren. De milieu centrale adviseert eerst je huis goed te isoleren voordat je overstapt op een ander systeem. Pas dan heeft dat ook echt zin. De overgang die we moeten maken naar helemaal zonder gas, wordt met deze tussenstap van een hybride systeem uitgesteld. Uiteindelijk zal er toch moeten worden overgegaan op ‘zonder gas verwarmen’ en kost het opnieuw geldt.

Noodzakelijk

De voorstellen voor nieuwe maatregelen zijn allemaal een gevolg van het nieuwe Nationaal Energieakkoord, opgesteld door onder andere Greenpeace, Milieudefensie, Eneco en Essent. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen en vanwege de verlaging van de gaswinning in Groningen, lijkt dit noodzakelijk. Zo’n 95 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft nog een traditionele ketel. Die voldoen bij lange na niet aan de nieuw in te voeren rendementseisen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top