Els zet op haar zeventigste haar ‘Dutch Winter Warmers’ in de markt

Op onze oproep aan lezers om te vertellen over hun passie, hun creativiteit en hun hobby, reageerde Els Klaassen. Zij maakt Dutch Winter Warmers. Laat je door haar verhaal inspireren, en misschien wil je met haar meedoen?

Sommigen weten hun hobby uit te bouwen tot een heuse professionele bezigheid. Je staat er niet zo gauw bij stil, maar ook het ambachtelijk breien leent zich daarvoor. Mits je met een bijzonder product komt, natuurlijk. 

De zeventigjarige jarige Els Klaassen uit Amsterdam was al jarenlang aan breien verknocht. Vooral in de wintermaanden breide ze truien, sjaals en vesten voor familie en vrienden. Geen standaard modellen, maar met bijzondere patronen. Van over de hele wereld had ze boeken vol informatie over bijvoorbeeld folklore-breien. Over Scandinavische, Oostenrijkse, Ierse en Hollandse patronen en hoe deze ontstaan waren. Het fascineerde haar en ze bezocht regelmatig tentoonstellingen over breien en de geschiedenis daarvan. 

Amateur fase voorbij

Ze was na al die jaren de amateur fase van het breien ver voorbij. Haar creativiteit kende nauwelijks grenzen en ze dacht al tijden na over hoe ze een eigen product kon maken dat ze -zonder de ambitie er rijk van te worden- op een mooie manier kon aanbieden. 

“Ik houd van mooie dingen, van kunst en vormgeving. Mensen denken bij breien vaak aan een soort duffe huisvlijt. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. In de modewereld heeft breien inmiddels al een bijzondere plaats gekregen. Gebreide kleding kan iets heel bijzonders zijn.” 

‘De handwarmers moesten duurzaam zijn en van mooie wol’

Zelf ging Els aan de slag met de zogenoemde handwarmers. Handschoenen zonder vingers. Maar dan geen ‘gewone’. Ze moesten duurzaam zijn, van mooie wol en in heel natuurlijke kleuren. Iets waar je blij van werd en wat je met liefde zou dragen. 

Ze zocht naar de beste wol die ze vinden kon en koos voor wol van het Texelse schaap. “De wol wordt handmatig gesponnen, aan een simpele machine, dus niet met de hand op een spinnewiel. Maar het blijft daardoor heel natuurlijk. Er worden geen chemische kleuren gebruikt, maar heel oorspronkelijke. In de tinten grijs, bruin en wit. Of een mix daarvan. Afhankelijk van de kleur van het schaap. 

Het patroon is al heel oud en afkomstig van oude visserstruien. Elk vissersdorp langs de kust had eigen patronen in de gebreide truien. Zo kon ook na een scheepsramp soms de visser via zijn trui geïdentificeerd worden. Op Urk en in Scheveningen bijvoorbeeld werden kabelpatronen in de truien gebreid, geïnspireerd op het patroon van zeiltouw. Het is een puur Nederlands concept. De wol, het patroon, het model en de geschiedenis.”

Sinds de zeventiende eeuw

In de visserij worden deze ‘warmers’ al sinds de zeventiende eeuw gebruikt door vissers die op deze manier hun handen warm hielden, maar hun vingers vrij voor het boeten van netten bijvoorbeeld. Of het werken aan een schip. Tegenwoordig worden de ‘warmers’ door iedereen gedragen omdat ze zo handig zijn. Ook de kooplui op de markt en de orgeldraaiers hebben er baat bij, en tegenwoordig is het ook heel handig als het koud is en je je mobieltje wilt bedienen.

“Het product is zo mooi geworden. Duurzaam, functioneel en uniek. Ik gaf het de naam Dutch Winter Warmers. Hollands met een internationaal tintje, in een unieke stijl en mooi verpakt.

Natuurlijk kan ik dat allemaal niet meer in mijn eentje breien. Daarom ben ik op zoek naar mensen die het heerlijk vinden om hier een ambachtelijke bijdrage aan te leveren. Het geeft zoveel voldoening zoiets moois te maken. 

Inmiddels is mijn collectie al aangevuld met eigen gebreide plaids en kussens. Ook volgens dit Hollandse concept en mooi gevoerd met ‘Hindeloopen sitsen’, dat zijn oorspronkelijke stoffen die in klederdrachten worden gebruikt.”

Doe je mee?

Ben jij nou iemand die tegen een kleine vergoeding heel graag ook deze bijzondere producten wil breien? Geef dan je naam en mailadres of telefoonnummer aan julia@50plusinnederland.nl. Dan wordt dat aan Els doorgegeven en neemt ze contact met je op.

Ook een bijzondere hobby die anderen kan inspireren? Meld dat eveneens via de mail aan eindredacteur Julia.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top