close
  • zondag 9 mei
Nostalgie

Einde aan tijdperk ‘eendjes voeren’?

Einde aan tijdperk ‘eendjes voeren’?

Eendjes voeren in het park, wie heeft er geen herinneringen aan? Vroeger met je ouders, een zak brood in je knuistje geklemd. Later misschien met je eigen kinderen “Mama, heb jij nog oud brood?”.

In Amsterdam komt er aan deze nostalgie binnenkort een einde en het zou zo maar kunnen dat het daar niet bij blijft. Vanaf 1 april is het in delen van Amsterdam verboden om eendjes te voeren. Doe je het wel, dan riskeer je een boete van 70 euro. Al dat brood in het water zorgt namelijk voor snel groeiende blauwalg en stankoverlast. En het trekt ongedierte aan, zoals ratten. De gemeente laat weten dat de eenden prima zelf hun voedsel kunnen zoeken, dus dat de Amsterdammers zich daar geen zorgen over hoeven te maken. En benadrukt daarnaast dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

Kilo’s brood in een vijver

Het voeren van eenden is al langer onderwerp van discussie. Er is zelfs een meldpunt geopend door het Instituut voor Ecologie. Het instituut bevestigt dat brood in het water slecht is voor de waterkwaliteit. En dan gaat het niet om een enkele boterham, maar sommige mensen gooien kilo’s brood in een vijver. Er kan een meldingsformulier gedownload worden waarop je kunt invullen waar gevoerd werd, wat er gevoerd werd en aan welke dieren. Deze anonieme gegevens worden gebruikt voor onderzoek en het meldpunt is zeker niet bedoeld als kliklijn. Al kunnen wij ons voorstellen dat het wel zo voelt als je gaat melden dat je overbuurman eendjes aan het voeren is met zijn kleinzoon.

De Partij van de Dieren waarschuwt ook al een tijd voor de gevolgen van het voeren van eenden, maar om een andere reden. Het gaat hen vooral om het welzijn van de dieren. Ze schijnen minder lang te leven als ze brood eten en de mannetjes krijgen er een enorme seksdrive van waardoor eendenverkrachtingen vaker voorkomen.

Korte metten met het verkrachtingsverhaal

Dat wordt, om het ingewikkeld te maken, ontkend door bioloog en eendenkenner Kees Moeliker in een gesprek met RTL-nieuws. Volgens hem is het nooit onderzocht dat eenden die brood eten eerder dood gaan. Wat wel zeker is, is dat eenden die niet eten dood gaan. Dat een overdaad aan zout slecht is voor vogels erkent hij wel. Met het verkrachtingsverhaal maakt hij korte metten. Verkrachting is volgens hem een natuurlijke voortplantingsstrategie onder eenden, dat gedrag bestaat overal, ook bij eenden die nog nooit een brood hebben gezien. Zijn tip: voer de eendjes met mate en stop als ze niet meer toehappen. Het dumpen van brood is inderdaad slecht voor het water en trekt ratten aan. Maar de educatieve waarde van eendjes voeren is groot. Het is leuk om met kinderen naar de verschillende dieren te kijken en daar van te leren. Een half uurtje langs de kant van een vijver, daar kan geen natuurfilm tegenop. In Amsterdam kan dat nog steeds, maar dan zonder brood. De vraag is hoe dit verder gaat in de rest van het land.

Bron: RTL-nieuws

 

 

 

 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook