E-sport: wat is het en wat brengt de toekomst?

Het spelen van computerspellen is tot een heuse sport verworden: e-sport (electronic sports). Bij e-sport worden computerspelwedstrijden in competitieverband georganiseerd. Hierbij maakt men gebruik van de multiplayermodus van het spel. De spelregels worden grotendeels bepaald door de spelmakers, maar vaak ook aangevuld door externe reglementen. Zo kan elk toernooi eigen reglementen toepassen. De meeste toernooien vinden plaats in Noord-Amerika, China, Europa en Australië. Volgens experts is het slechts een kwestie van tijd voordat gamers aan de Olympische Spelen deelnemen.

Vooral populair onder jonge mannen

Ook ouderen gamen, liken en swipen als nooit tevoren, maar de meeste e-sporters zijn toch vooral mannelijk (85%) en tussen 18 en 34 jaar (60%). Vooral FPS-games (first person shooter) als Call of Duty, RTS-games (real-time strategy) als StarCraft, vechtspellen als Tekken, MOBA-games (multiplayer online battle arena) als League of Legends en sportspellen als FIFA zijn gebruikelijk bij dergelijke toernooien. Daarnaast doen racespellen, digitale verzamelkaartspellen en battle royales (bv. Fortnite) het steeds beter.

Nog geen officiële sport in Nederland

Er heerst discussie of e-sport al dan niet een echte sport is. Slechts in een handvol landen als Brazilië, China, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt het officieel als sport erkend door de gevestigde sportfederaties. Dit wil zeggen dat het in de Verenigde Staten bijvoorbeeld mogelijk is om een tijdelijk werkvisum te krijgen voor een competitie, iets wat in principe enkel mogelijk is voor erkende atleten. Het was Danny Le, een Canadese speler van League of Legends, die als eerste zo’n werkvisum kreeg.

In Nederland is e-sport (nog) niet als sport erkend door de sportorganisatie NOC*NSF. In ieder geval is het wel zo dat de e-sport ook in Nederland veel aanhang kent. In het verleden boekten Nederlandse e-sporters dan ook al heel wat successen. Zo wist de Amsterdamse e-sportclub Serious Gaming onder andere DreamHack en de Electronic Sports World Cup te winnen.

Een groeimarkt waar veel interesse in is

E-sport is steeds nadrukkelijker verweven met de klassieke sporten. Zo hebben veel voetbalclubs eigen e-sporters in huis die in naam van de voetbalclub deelnemen aan FIFA-toernooien. In 2016 waren Ajax en PSV de eerste voetbalclubs die e-sporters in dienst namen. Het gaat echter al lang niet meer alleen om FIFA-spelers, want in 2020 nam PSV voor het eerst ook een League of Legends-team in dienst. Dat wordt heel professioneel aangepakt, inclusief een teammanager en een coach. Voor sportverenigingen als PSV, die al langer meer dan alleen voetbal aanbieden, is het een manier om een nieuwe doelgroep aan te spreken en aan de club te binden. De hedendaagse jongeren kijken soms meer op naar de e-sporters dan naar de professionele voetballers. Spelers als Danny Le hebben meer dan 700.000 Twitch-volgers, dat wil toch wel iets zeggen.

De klassieke sportverenigingen lijken e-sport steeds nadrukkelijker als een sport te erkennen. De e-sport kent dan ook een sterke professionalisering en is een echte groeimarkt, ook op commercieel gebied. Je kan tegenwoordig op een digitaal wedstrijdje voetbal wedden en inzetten op e-sporttoernooien. Mensen betalen veel geld om wedstrijden bij te wonen. Grote websites als kicker en ESPN hebben al een eigen sectie die op e-sport is gericht. In Zuid-Korea zijn er zelfs al televisiezenders die enkel en alleen e-sportevenementen uitzenden. Dan is het inderdaad gek dat e-sporters nog niet op de Olympische Spelen te zien zijn, terwijl zelfs sporten als fietspolo, touwklimmen en verspringen voor paarden ooit olympische sporten zijn geweest.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top