close
  • zondag 9 mei
Algemeen

Die belangeloze inzet van vrijwilligers is onmisbaar

Die belangeloze inzet van vrijwilligers is onmisbaar

Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Volgens onderzoek van het CBS doet bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder minimaal één keer per jaar vrijwilligerswerk. Heel veel organisaties zouden zonder deze vrijwilligers niet kunnen bestaan. Het is dan ook belangrijk om aandacht te besteden aan al die mensen die zich op welke manier dan ook inzetten voor de maatschappij.

Gemiddeld besteedt een vrijwilliger 4,5 uur aan vrijwilligerswerk. De meeste mensen doen dat bij een sportvereniging en dat zijn vooral de vaders. Denk aan alle trainers, bestuursleden en ouders die de kinderen naar de wedstrijden brengen. Hulp op school staat op de tweede plaats en dat zijn voornamelijk de moeders. Luizenmoeders, leesmoeders, overblijfmoeders. Verder wordt er veel vrijwilligerswerk gedaan in de zorg, in het jeugdwerk en bij kerken.

Ouderen maken de meeste onbetaalde uren

De grootste groep vrijwilligers is tussen de 35 en de 45 jaar, in die groep vind je vooral de ouders die vanwege hun kinderen een steentje bijdragen. Ouderen maken de meeste onbetaalde uren en wie niet of parttime werkt is vaker actief dan een fulltimer. Het CBS onderzocht ook hoe tevreden men is over het doen van vrijwilligerswerk. Daar rolde een mooi rapportcijfer uit, namelijk een 7,6. Dat betekent dus dat die belangeloze inzet ook de vrijwilliger zelf een goed gevoel geeft.

Leve de vrijwilliger

Veel organisaties zetten vandaag alle vrijwilligers in het zonnetje om te bedanken voor hun inzet. Met een cadeautje, een feestje, een uitstapje of een lief kaartje. Wellzo in Leeuwarden laat deze dag ook niet ongemerkt voorbij gaan. Een aantal organisaties is namens de gemeente Leeuwarden genomineerd voor de landelijke ‘Meer Dan Handen Vrijwilligersprijzen 2019’. Om die nominatie te vieren zijn de medewerkers van die organisaties  uitgenodigd voor een feestelijk ontbijt. Daarnaast krijgt iedereen die zich vandaag bij Wellzo inschrijft als vrijwilliger een kleine attentie.

Michiel van Erp maakte de documentaire ‘Leve de Vrijwilliger’, een ode aan alle vrijwilligers. Je kunt de documentaire hier bekijken.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook