Deur met woord Job

Ben je 50-plus en op zoek naar een baan? Lees dan deze tips!

Ineens overkomt het je. Het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren en jij bent één van de pechvogels. Baan kwijt, collega’s kwijt en volkomen onverwachts zit je thuis. En hoewel de werkloosheidscijfers al een tijdje dalende zijn, wil dat niet zeggen dat 50-plussers daar ook van profiteren. Het blijkt voor veel ouderen nog steeds lastig te zijn om een baan te vinden. Maar dat betekent niet dat er geen kansen zijn.

man die onslagen isVeel werkgevers zijn bezig met een verjongingsslag of huren flexibele arbeidskrachten in. De gedachte leeft nogal eens dat arbeidskrachten boven de vijftig minder productief zijn en vaker ziek. Daarnaast is er het vooroordeel dat oudere werknemers duur zijn, niet van plan om hun salariseisen bij te stellen en onvoldoende hun best doen om werk te vinden. Maar in de praktijk blijkt dat oudere werklozen niet minder vaak solliciteren dan jongere en dat een groot deel best bereid is om wat minder te verdienen. Wat wel een rol speelt is dat het mensen die al tientallen jaren niet gesolliciteerd hebben, moeite kost om op te vallen bij de moderne HR-managers. Tegenwoordig moet je immers een goede elevatorpitch klaar hebben liggen en in sommige gevallen via een video solliciteren. Geen gesneden koek voor oudere sollicitanten.

Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe kleiner de kansen op een nieuwe baan. Werkgevers denken dan al snel dat er wel iets mis moet zijn als iemand, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, nog steeds geen werk heeft gevonden. Toch zullen de vergrijzing en de schaarste op de markt elkaar uiteindelijk vinden. Maar daar hoef je niet op te gaan wachten. We geven een aantal tips die je misschien kunnen helpen om al eerder een leuke baan te vinden. En dan gaat het niet om voor de hand liggende dingen als ‘Zorg dat je er verzorgd uitziet’ of ‘Plaats een professionele foto op LinkedIn’, maar om suggesties waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Voor jezelf beginnen

Het is een spannende en onzekere stap om als zzp’er aan de slag te gaan, maar het is zeker het overwegen waard. Als je ergens goed in bent en daar is een markt voor, waarom zou je de gok dan niet wagen? Het UWV biedt de nodige ondersteuning aan startende ondernemers. Je zult geduld moeten hebben en er veel energie in moeten stoppen, maar zolang je iets doet dat je leuk vindt is dat geen probleem. En als het lukt haal je er ontzettend veel voldoening uit!

Je laten omscholen

Als je opgeleid bent in een bepaald vak en je komt daarin moeilijk aan de slag, probeer dan open te staan voor verandering. Waarom zou je je niet laten omscholen door bijvoorbeeld leren en werken te combineren? Vooral in de zorg en het onderwijs is de vraag naar gemotiveerde mensen enorm groot. Het kan zijn dat je niet zo goed weet waar jouw kwaliteiten en kansen liggen. Het leerwerkloket kan je dan misschien helpen. Er zijn loketten overal in Nederland en je wordt geholpen met loopbaan- en scholingsadvies. Ook handig: leg contact met iemand uit het werkveld waar je misschien wel in zou willen werken. Dat kan via LinkedIn of een ander netwerk. Stel vragen en kijk of die richting werkelijk iets voor je is. Wie weet kun je zelfs een snuffelstage regelen.

Netwerken

Netwerkende mensenVan Dale beschrijft het woord ‘netwerken’ als: contacten aanknopen en onderhouden die nuttig kunnen zijn voor je carrière. Sommige mensen zijn geboren netwerkers. Anderen hebben er een grondige hekel aan. Voor die laatste groep is het prettig dat netwerken door social media een stuk makkelijker geworden is. Toch blijft het ‘live’ contact nog steeds erg belangrijk. Dus hoe verleidelijk het ook is, blijf niet thuis zitten. Ga je naar een netwerkbijeenkomst of netwerkcafé, denk dan aan de volgende tips. Bereid je voor en bedenk wat je wilt bereiken en welke boodschap je over wilt brengen. Als je weet wie er nog meer aanwezig zullen zijn, check dan alvast hun achtergrond. Heb je visitekaartjes, neem ze mee. Zo niet, geef dan je nummer of vraag het nummer van de ander als je een leuk gesprek met iemand hebt gehad. Ben je wat meer op de achtergrond, dan kun je daar je voordeel mee doen en luisteren naar wat anderen zeggen. Door af en toe een zinnige vraag te stellen, maak je een goede indruk. Wees tijdens het netwerken alert op mogelijkheden om jouw specifieke kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen. Probeer na afloop een vervolg te geven aan een kennismaking door een contactverzoek via LinkedIn te sturen of neem telefonisch of per mail contact op. En als je denkt dat de ander je ergens mee kan helpen, vraag het dan. Veel mensen vinden het fijn om een ander te helpen. Tenslotte nog een hele belangrijke: lach veel. Het zorgt ervoor dat je open en toegankelijk overkomt.

Actief als vrijwilliger

Dit kan een hele belangrijke stap zijn. Door vrijwilligerswerk te doen ontmoet je veel nieuwe mensen (en dus breid je daarmee je netwerk uit) én je hebt de kans om op een laagdrempelige manier te laten zien wat je in huis hebt. Het loopt regelmatig uit op een betaalde baan.

Een cursus of workshop volgen

Jezelf ontwikkelen is altijd verstandig. Je kunt kiezen voor een cursus of studie op je vakgebied, maar ook voor iets op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling. Het staat goed op je CV dat je niet stilstaat en het geeft je de kans in contact te komen met anderen en je netwerk te vergroten.

Meedoen met een Werkestafette

De werkestafette is een praktisch programma om elkaar op weg te helpen naar nieuw werk. Bij het verliezen van je baan, raak je ook je collega’s kwijt. Je staat er alleen voor en het kan dan ook fijn zijn om een tijdlang mensen om je heen te hebben die meedenken en jouw stok achter de deur zijn (en andersom). Tijdens de werkestafette, een traject van zeven weken, ga je in een kleine groep 50-plussers aan de slag om met en voor elkaar werk te vinden. Na de estafettes in Amsterdam, Zaanstad en Haarlem vond 71% van de deelnemers binnen een half jaar betaald werk.

De eerstvolgende Werkestafette start eind mei 2019 in Utrecht en is bedoeld voor deelnemers uit de zeer wijde omgeving van Utrecht. Wil je worden uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst van de Werkestafette Utrecht die eind mei 2019 start? Stuur dan een mailtje naar werkestafette.utrecht@gmail.com. Op de site van Werken voor Elkaar vind je trouwens nog meer tips.

Een LinkedIn-connectie met Rob Mes maken

De 68-jarige gepensioneerde Rob uit Vlaardingen probeert al jaren leeftijdsgenoten aan een baan te helpen. Dat doet hij door middel van zijn eigen LinkedIn-pagina. Hij is van mening dat oudere werknemers veel te bieden hebben ten opzichte van jonge mensen en zeker niet ziekelijk zijn of de werkdruk niet aankunnen. Rob probeert werkgevers en werknemers bij elkaar te brengen. Hij wordt dagelijks benaderd en iedereen weet hem inmiddels te vinden. Hij schat dat tien procent van zijn oproepen tot een baan leidt. Lees hier meer over Rob.

Je mindset onder de loep nemen

bord met briefjesHoe je zelf over je werkloosheid denkt, is belangrijk voor je kans op het vinden van werk. Als je ervan overtuigd bent dat je op jouw leeftijd toch geen kans meer maakt op een baan, dan straal je dat ook uit. En je zult minder stappen ondernemen omdat je denkt dat het toch kansloos is. Blijf uitgaan van je sterke kanten en je kennis en ervaring. Natuurlijk geeft dat geen garantie op een baan, maar het zet je wel in je kracht en dat kunnen potentiële werkgevers zien en voelen.

Geduld hebben

Hoe langer het duurt voordat er een nieuwe kans voorbij komt, hoe moeilijker het wordt om te blijven geloven dat het goed komt. Toch is het goed om geduld te hebben. Als je aan het zaaien bent door te netwerken en jezelf te ontwikkelen, dan komt er een moment dat je kunt oogsten. En soms duurt dat wat langer dan je zou willen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top