Annie M.G. Schmidt; de legendarische tegendraadse schrijfster

Hoewel haar boeken al oud zijn en volgens sommigen een tikkeltje gedateerd, worden ze nog steeds door vele ouders van de plank gepakt als er voorgelezen moet worden. Zo nu en dan Jip even omwisselen voor Janneke zodat de ouderwetse rolpatronen minder opvallen en uitleggen wat een kruidenier is en dan kun je er nog jaren mee vooruit.

Het is inmiddels ook alweer meer dan een kwarteeuw geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed. Zou ze nog leven dan was ze vandaag 110 jaar geworden. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren en na haar overlijden werd deze datum uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidtdag. Want wat was ze een geweldige kinderboekenschrijfster én een grappig en wijs mens. We herinneren haar graag nog eens door middel van wat leuke weetjes en grappige of opvallende quotes.

Het moest zo zijn

Dat Annie M.G. Schmidt schrijfster zou worden was al snel duidelijk. Niet alleen schreef ze haar eerste gedichtje al op heel jonge leeftijd (er was eens een hond die zat op z’n kont. Er was eens een kat die zat op zijn gat) waar haar gevoel voor humor al uit bleek, maar ze zat ook het liefst met haar neus in de boeken. Bovendien voorspelde een waarzegster het al aan haar moeder; ‘Ze wordt een beroemd schrijfster.’

‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht’

Voor alle twijfelaars, die geen idee hebben wat ze willen worden of moeten doen is er hoop. Ook Schmidt had geen idee, deed onder druk van haar ouders opleidingen waar ze helemaal geen zin in had, en wat ook voor geen meter lukte. Pas als ze aan de slag gaat bij de bibliotheek komt ze erachter dat dit haar goed ligt. Toch kan naar je moeder luisteren soms geen kwaad, want op aandringen van haar moeder debuteert Schmidt in 1938 met twee verzen in een letterkundig tijdschrift. De bekende quote van Schmidt komt overigens uit een van haar gedichten, welke je hieronder kunt lezen:

Er was een regenworm in Sneek
die altijd naar de sterren keek,
en fluisterde: Hoe schoon, hoe schoon…
Zijn moeder zei: Doe toch gewoon,
kijk naar beneden naar de grond,
dat is normaal, dat is gezond,
kijk naar beneden, zoals ik…

En toen? Toen kwam de leeuwerik!

Het wormpje, dat naar boven staarde,
zag hem op tijd en kroop in d’aarde,
maar moe die naar beneden keek
werd opgegeten (daar in Sneek).

Dus doe nooit wat je moeder zegt,
dan komt het allemaal terecht.

M.G.

Dat Schmidt uiteindelijk bekend werd onder de naam Annie M.G. Schmidt heeft overigens te maken met een andere schrijver die al onder de naam A. Schmidt schreef. Om verwarring te voorkomen gebruikte zij M.G. tussen haar voor- en achternaam. Iedereen die niet weet waar de letters M.G. voor staan hoopt nu natuurlijk op een goed verhaal achter die twee letters, maar in werkelijkheid zijn het doodgewoon de voorletters van haar overige namen en heet ze voluit Annie Maria Geertruida Schmidt.

‘Ik zal ze niet schoppen, maar ik ben niet speciaal dol op kinderen’

Dat je niet per se de grootste fan hoeft te zijn van je eigen doelgroep werd duidelijk toen Schmidt in 1990 aan interviewer Ivo Niehe bekende niet echt gek te zijn op kinderen. Evengoed wist ze zich ontzettend goed in die kleine mensjes te verplaatsen. Ze liet zich hierbij ook inspireren door haar eigen zoon Flip en diens buurmeisje, waar ze Jip en Janneke gedeeltelijk op baseerde.

De grootst mogelijke waardering

Haar kinderboeken waren ontzettend populair en vielen dikwijls in de prijzen. Waaronder de allerbelangrijkste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat en die zij in 1988 kreeg uitgereikt uit handen van Astrid Lindgren: de Hans Christian Andersenprijs. Schmidt zou er zelf vast niet te lang bij stil willen staan want ze zei ooit: ‘Wie te veel geprezen wordt, krijgt een slecht karakter.’

Een vrolijk graf, voor een vrolijk mens

Wie een wandeling maakt over de begraafplaats Zorgvlied zal bij het graf van Annie M.G. Schmidt ongetwijfeld even stil staan, al ware het maar omdat het zo’n buitengewoon kleurrijk en vrolijk graf is. De zoon van Schmidt wilde voor zijn moeder iets vrolijkers dan sombere grijs. Tijdens haar uitvaart waren de mensen ook niet zoals gebruikelijk gekleed in het zwart, maar op verzoek van de schrijfster in het roze gekomen. Dat haar graf kleurrijk en vrolijk is past dan ook perfect bij haar. Youp van ’t Hek schreef er een mooi gedichtje over.

 

Het leukste graf van Zorgvlied
is dat van Annie M.G. Schmidt.
Het heeft niets te maken met de dood
het is niet grijs, maar vrolijk rood
een graf waar steeds een vogel fluit
het ziet er als een keuken uit.
Je lacht meteen als je ziet
het is een graf zonder verdriet.

 

Bronvermelding: http://annie-M.G..com/ https://www.dodenakkers.nl/letteren/schmidt.html

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top