close
  • donderdag 23 september
Werk en opleiding

65-plusser? Zo gaat u om met lastige vragen in het sollicitatiegesprek

65-plusser? Zo gaat u om met lastige vragen in het sollicitatiegesprek

Als u 65 bent, bereikt u de pensioengerechtigde leeftijd. Normaal gesproken eindigt uw dienstverband met uw huidige werkgever op dit moment, tenzij u een regeling kunt treffen om door te werken. Kunt u die regeling niet treffen of bent u al een tijdje met pensioen, maar wilt u toch weer aan de slag (herintreden)? In beide gevallen kan dit artikel u dan een stuk verder helpen. De HR-bloggers van CVster geven u tips waarmee u met de juiste instelling (en antwoorden) lastige vragen tijdens sollicitatiegesprekken beantwoordt.

Vooroordelen rondom 65-plussers
Hoe goed of fit u ook bent, als 65-plusser krijgt u toch te maken met een vertekend beeld. Zo denken werkgevers bijvoorbeeld dat u langzamer werkt, dat u een digibeet bent of dat u moeite heeft met technische ontwikkelingen. Ook wordt van tevoren vaak de aanname gedaan dat u kwaaltjes hebt en vaker ziek thuiszit. Als het even kan, pakt u deze vooroordelen al gedeeltelijk aan in en met uw sollicitatiebrief. Tijdens uw sollicitatiegesprek kunt u het vertekende beeld verder bijstellen.

Lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Laten we wel zijn: niet alle senioren krijgen moeilijke vragen voor de kiezen. Er zijn werkgevers die heel duidelijk hebben dat een senior een waardevolle aanvulling is. Hoe kan het anders dat meer dan honderdduizend 65-plussers in Nederland nog aan het werk kunnen zijn? Toch kan het af en toe voorkomen dat een potentiële werkgever een lastige vraag stelt. Het is goed om daar op z’n minst op voorbereid te zijn.

Het beeld van 65-plussers verandert
Als u er eventjes over nadenkt, is het bijna absurd te noemen dat leeftijd en pensioen zo strikt met elkaar gekoppeld zijn. Voor zwaar lichamelijk werk is de leeftijdsgrens van 65 jaar te hoog, maar voor wie in een kantoor werkt, een leidinggevende baan of creatieve baan heeft, is het zonde om in de piek van je carrière te moeten stoppen. En die banen zijn steeds talrijker.

Door de vergrijzing zit er steeds minder geld in het pensioenpotje. Hierdoor wordt de pensioenleeftijd steeds een stukje verhoogd. Over een tijdje is 65 dus nog lang niet meer een ‘kritieke’ leeftijd. Ook beseffen steeds meer werkgevers dat leeftijd maar een getalletje is; dat er veel fitte, moderne ouderen zijn die over enorm veel ervaring beschikken.

Lastige vragen kunnen ook voorkomen worden
In plaats van lastige vragen te moeten beantwoorden, kunt u ze als 65-plusser ook gewoon voorkomen. Bijvoorbeeld door te solliciteren bij een werkgever die het heel normaal vindt om 65-plussers in dienst te nemen. Chauffeursbedrijf Autoreset is bijvoorbeeld een grote naam als het gaat om werk voor 65-plusser.

Andere takken waarin het heel normaal is om na uw 65e door te werken; zijn de politiek, de wetenschap en hogere managementlagen in het bedrijfsleven. Ook het ondernemersvuur is moeilijk te doven. Sterker nog: ondernemers worden steeds gewiekster naarmate ze meer ervaring doen. Uw pensioen is dan ook een perfect moment om uw eigen onderneming te starten – zo hoeft u ook nergens te solliciteren.

Bron: CVster

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook