Hoe het werkt als je niet langer verder wilt leven

Naar aanleiding van het overlijden van de 104 jaar oude Australiër is er weer aandacht voor wat mag en kan als het gaat om euthanasie. Hoe zit dat nu in Nederland? 

De Australische David Goodall overleed vorige week op de leeftijd van 104 jaar in Zwitserland, waar euthanasie is toegestaan. Hij wilde niet langer verder leven. 

In zijn thuisland is euthanasie niet mogelijk, slechts in de staat Victoria kan het wanneer iemand terminaal ziek is. Ook in Nederland is het uitgesloten voor mensen die ‘het genoeg vinden’. Bij ons geldt dat het alleen mogelijk is bij: uitzichtloos en ondraaglijk lijden. 

Er bestaat in Nederland niet het recht op euthanasie

Sinds de jaren zeventig is er veel discussie over euthanasie en wat er wel en niet mogelijk moet zijn. Er bestaat in Nederland niet het recht op euthanasie. Altijd moet een arts dit via een vast protocol uitvoeren. 

De discussie over euthanasie ging los in de jaren zeventig nadat huisarts Truus Postma (Noordwolde) voor het gerecht werd gedaagd nadat zij in 1971 haar terminaal zieke moeder zoveel morfine had toegediend dat de dood intrad. Het verzoek tot euthanasie was herhaaldelijk tegen gehouden en Postma zag geen andere mogelijkheid. Ze wilde het geheim houden, maar het kwam toch uit. De zaak werd zelfs internationaal bekend nadat er een handtekeningenactie op touw was gezet. 

Uiteindelijk werd de huisarts veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar. Daarop werd ook de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie opgericht. 

De samenleving is volgens Pechtold nog niet toe aan ruimere voorwaarden

Ook nu is er nog altijd veel discussie over de euthanasiewet. Vorig jaar nog gaf premier Mark Rutte aan geen haast te hebben met een eventuele nieuwe wet die euthanasie bij een voltooid leven mogelijk maakt. Pechtold (D66) gaf aan dat de huidige plannen al veel emoties losmaken zodat volgens hem de samenleving nog niet toe is aan ruimere voorwaarden. Volgens Artsenfederatie KNMG zijn er ongeveer 47.000 verzoeken tot euthanasie per jaar. Dit aantal stijgt nog ieder jaar. In 2015 overleden er ruim 5500 mensen door euthanasie.

Op de site van de Rijksoverheid over dit onderwerp wordt gesteld dat euthanasie vooralsnog alleen plaats kan vinden op verzoek van een patiënt, vastgelegd in een wilsverklaring. Een arts moet de medicatie toedienen waarop de dood intreedt. Neemt een patiënt zelf de medicatie, dan valt de hulp van een arts ook onder euthanasie. 

Het is enorm belangrijk dat een arts de euthanasie of hulp bij zelfdoding volgens het vastgestelde wettelijke protocol uitvoert, want bij ‘fouten’ kan de betreffende arts worden vervolgd. Met een maximale straf van twaalf jaar bij euthanasie en drie jaar bij hulp bij zelfdoding.

De euthanasiewet kent zes zorgvuldigheidseisen:

  • De arts is ervan overtuigd dat het verzoek van de patiënt om euthanasie vrijwillig en weloverwogen was.
  • Er is sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt.
  • De arts heeft de patiënt geïnformeerd over zijn situatie en zijn vooruitzichten.
  • De arts en de patiënt zijn tot de conclusie gekomen dat er geen redelijke andere oplossing was.
  • De arts heeft ten minste 1 andere, onafhankelijke arts geraadpleegd, die de patiënt heeft gezien.
  • Deze arts heeft schriftelijk zijn oordeel gegeven over de situatie, op basis van de zorgvuldigheidseisen.
  • De arts heeft de levensbeëindiging of hulp bij zelfdoding medisch zorgvuldig uitgevoerd.gegevens rijksoverheid

Nadat een arts de euthanasie heeft uitgevoerd moet hij deze meteen melden bij de gemeentelijke lijkschouwer. Ook daar is een speciale procedure voor. En ook al heeft de arts dan alle regels in acht genomen, dan nog worden zijn of haar handelingen door een regionale toetsingscommissie gecontroleerd.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top